Zagrebački športski savez gluhih

ZSS

Zagreb

hšsg

Deaflympics


Početna


2009. godina

Taipei 2009

21. LJETNE OLIMPIJSKE IGRE GLUHIH, 05.- 15.09.2009. TAIPEI, TAIWAN
Srijeda, 30. Rujan 2009.

Čestitamo rukometnoj reprezentaciji gluhih! Bravo Vojo, Knežić i ostali dečki!Na 21. Ljetnim olimpijskim igrama gluhih sudjelovalo je preko 80 zemalja i 2500 gluhih športaša iz cijelog svijeta. Zagrebački gluhih športaši sudjelovali su također u okviru hrvatske delegacije gluhih športaša koja je brojila 44 osobe. Hrvatska je na ovom velikom natjecanju nastupila u 4 športa: rukomet, stolni tenis, streljaštvo i hrvanje.

Najbojli rezultat ostvarili su kao i obično gluhi rukometaši koji su po treći u nizu osvojili zlatno olimpijsko odličje i tako ušli u povijest olimpijskih igara gluhih. Ovakav rezultat uistinu će biti teško ponoviti bilo kojoj rukometnoj ekipi. Igrači su u finalnoj utakmici protiv Srbije slavili sa 29:19 gdje su ponovno pokazali značajnu premoć u odnosu na druge ekipe.

Prva zlatna olimpijska medalja u rukometu osvojena je 2001. u Rimu, zatim 2005. u Melbourneu, a ova treća je posebno zadovoljstvo i ponovna potvrda kvalitetnog rada rukometene reprezentacije gluhih. Čestitamo reprezentaciji na čelu sa izbornikom Vojom Bjegovićem i direktorom Marijanom Knežićem te im želimo puno uspjeha u daljnjem radu.

U drugim športovima nisu osvojene medalje, ali svi gluhih športaši su dali svoj maksimum kako bi što bolje prezentirali hrvatski šport i Hrvatsku općenito. Organizacija samih 21. Ljetnih olimpijskih igara gluhih bila je izvanredna, a posebno su športaši i službene osobe bili zadovoljni ljubaznošću volontera i drugih osoba koji su u svakom trenutku bili na raspolaganju.

Više o samim 21. Ljetnim olimpijskim igrama gluhih možete pogledati na:

http://english.2009deaflympics.org/bin/home.php/

Ako nemate Acrobat Reader za pregled .pdf dokumenata, možete ga besplatno nabaviti ovdje.


19. EUROPSKO KLUPSKO ŠAHOVSKO PRVENSTVO ZA GLUHE, 03.06. - 07.06.2009. HAMBURG, NJEMAČKA

 

Utorak, 16. Lipanj 2009.

Na 19. Europskom klupskom šahovskom prvenstvu za gluhe održano je u Hamburgu, nastupili 14 klubova iz 13 zemalja. Hrvatsku su predstavljali šahisti Silenta kao državni prvaci sa nedavno održanog prvenstva Hrvatske u Osijeku u sastavu: Bogdan Božinović, Vladimir Klasan, Toni Vujčić, Darko Švec, Nikola Perković i Branko Kauzlarić (kapetan ekipe).

Prije dvije godine (2007.), na 18. Europskom klupskom šahovskom prvenstvu za gluhe u Primorskom (Bugarska), ŠK Silent je prvi put postao klupski viceprvak Europe (samo pola boda manje od trostrukog klupskog prvaka iz Kijeva).

U Hamburgu, u velikoj i napetoj borbi (po Bergeru - 7 kolo) Silent je opet osvojio 2. mjesto iza Kijeva sa istim brojem bodova (20), ali sa jednom pobjedom manje. Ovako odličan rezultat nije još do sada ostvareno u šahu i samo su nijanse odlučivale da li će Silent biti klupski prvak Europe ili neće.

U prvom kolu igrači Silenta dobili su Šveđane sa maksimalnim pobjedom od 4:0, a u drugom kolo odigrali su s Ukrajincima u kojem su oni s(p)retno izvukli pobjedu. Rezultat je bilo 2,5-1,5 za njih. Božinović je remizirao s Baklanovom, Vujčić je izgubio od Ovčarova (nakon odigranog 7 kola, Ovčarov je proglašen najboljem igračem na 3. ploči), a Klasan i Švec su remizirali u finišu - u nekoliko sekunda prije isteka dodatnog vremena. Protiv domaćina (Hamburga) u trećem kolu smo izvukli pobjedu (2,5-1,5). U četvrtom kolu smo pobjedili ekipu Praga (3,5-0,5), u petom kolu smo ostvarili isti rezultat protiv Dresdena.

Predzadnje kolo su Silent dočekali neugodni Poljaci iz Otwocka (rezultat je na kraju ostao na 2-2). Međuvremenu, Hamburg je Silentu napravio medvjeđu uslugu, dobio je Kijev s 2,5-1,5. Uoči zadnjeg kola Zagrepčani su vodili s pola boda razlike, ali ždrijeb nam je dao najgorijeg i najjačeg protivnika po sveukupnom prosječnom rejtingu (Moskva), a Kijev igra protiv slabijeg Londona. Silentu treba maksimalna pobjeda za zlatnu medalju, ali da prethodno osiguraju bod za srebrnu medalju.

U zadnjem, odlučujućem kolu bila je uzbudljiva i napeta partija Zagreba i Kijeva. Na trećoj ploči, nakon 20 minuta igre, Rus P. Parfenov je ponudio remi Vujčiću, ovaj je odbio, jer Kijev već vodi 1:0. A Božinović, Klasan i Švec još su držali poziciju, samo je pitanje tko će dobiti prvi bod za srebrnu medalju, Dok je vrijeme igre odmicalo, nakon 2 sata Englez Gardner je izvukao je remi s Kovalenkom, ali Božinović i Vujčić su imali poziciju za remi. Nakon 3,5 sata igre Kijev je dobio London s 3,5-0,5. Silentu odgovara jedan remi ali nezna se tko će ga ostvariti. Klasan je prvi izborio pobjedu, srebrna medalja je već osigurana, pa je zatim Božinović donio drugu pobjedu. Švec je imao bolju poziciju, pa se očekivala i treća pobjeda, ali umornom Vujčiću pada "zastavica" u zadnjem kolu.

Nakon ceremonije za dodjelu medalja i pokala, proglašeni su naši najbolji igrači na drugoj i četvrtoj ploči - Vladimir Klasan i Darko Švec. Naš najveći dobitak je Bogdan Božinović koji se kao novi član odlično uklopio i koji će biti jedan od oslonca reprezentaciji na 16. šahovskoj Olimpijadi gluhih koja će se održati u lipnju 2010. u Estorilu (Portugal).REZULTATI - Hamburg, Njemačka (Bilten - pdf - 2150 kb)

Ako nemate Acrobat Reader za pregled .pdf dokumenata, možete ga besplatno nabaviti ovdje.NASTUP GLUHIH CURLING ŠPORTAŠICA NA DRŽAVNOM PRVENSTVU HRVATSKE I
NA 1. SVJETSKOM PRVENSTVU U CURLINGU ZA GLUHE U WINNIPEG, KANADI

Srijeda, 06. Svibanj 2009.


Ženska curling reprezentacija gluhih aktivno trenira od 2007. g. kada su i prvi puta nastupile na 16. Zimskim olimpijski igrama gluhih u Salt Lake City-u. Curling je tada bio po prvi puta prikazan na Zimskim olimpijskim igrama gluhih. Djevojke su od tada nastavile trenirati u suradnji sa Hrvatskim curling savezom i zagrebačkim curling klubovima te su se ove godine po prvi puta uključile i na državno prvenstvo Hrvatske u curlingu.

Prvenstvo Hrvatske je održano u Budimpešti u dva djela i to 07.-08.03.2009. i 04.-05.04.2009. gdje je nastupilo 4 muške i 3 ženske ekipe. Prvenstvo je održano u Budimpešti jer u Hrvatskoj još uvijek ne postoji regularna ledena dvorana u kojoj bi se ovakvo natjecanje moglo održati.

Naša ženska curling ekipa gluhih bila je iznenađenje natjecanja te su postale prvakinje Hrvatske za vrlo malu razliku što znači da su pobjedile za samo jedan kamen ekipu "Zapruđa" i ostvarile pravo nastupa na europskom prvenstvu u 2009.


Ovo je po prvi puta da će Hrvatsku predstavljati reprezentacija gluhih na natjecanju za čujuće.
Ovaj rezultat pobudio je interes javnost te se nadamo da će curling ekipa gluhih u suradnji sa Hrvatskim curling savezom i Hrvatski športskim savezom gluhih nastaviti kvalitetno se pripremati i ostvariti što bolji plasman na europskom prvenstvu čujućih ove godine.


Osim nastupa na državnom prvenstvu u organizaciji Hrvatskog curling saveza gluhe športašice nastupile su i na
1. Svjetskom prvenstvu u curlingu za gluhe u Winnipegu, Kanada od 10.-18.04.2009. gdje su nastupile ženske ekipe iz
5 zemalja i muške ekipe iz 4 zemlje. U jakoj borbi protiv Kanađanki, Slovakinja, Britanki i Amerikanki, Hrvatska je ipak završila kao posljednja te se nadamo da će na budućim natjecanjima gluhih naše športašice imati više športske sreće i još kvalitetnije se pripremiti.


Osobito nam je zadovoljstvo što gluhe športašice doprinose razvoju curlinga u Hrvatskoj zajedno sa čujućim klubovima te im ovom prilikom čestitamo na dosadašnjim rezultatima. Više o curlingu u Hravtskoj možete pogledati na stranicama Hrvatskog curling saveza- http://www.curling.hr/


REZULTATI:

- Prvenstvo Hrvatske u curlingu 05.04.2009. (pdf - 108 kb)

Ako nemate Acrobat Reader za pregled .pdf dokumenata, možete ga besplatno nabaviti ovdje.REA HRASKI POBJEDAMA DO 2. MJESTA U DEAF EUROPA KUPU

Ponedjeljak, 23. Ožujak 2009.

Rea Hraski
Rea Hraski sezonu Deaf Europa Kupa završila je drugom mjestu sa 824 bodova, ali sa najviše pobjeda u sezoni, ukupno 5 od 12 utrka. Na prvom mjestu je iskusnija djevojka iz Češke Petra Kurkova sa 1000 bodova. Treće mjesto zauzela je Kathrin Grill iz Austrije sa 500 bodova. Pobjednica natjecanja Petra Kurkova ima samo 3 pobjede u sezoni, ali i nešto bolji početak sezone od naše Ree.

Zadovoljstvo u Hrvatskoj nije izostalo, posebno u krugu gluhih športaša i športašica. Rea je ovih dana napunila tek 17 godina, a njezin napredak je izvanredan. Rea već ima u posjedu jednu brončanu medalju sa 16. Zimskih olimpijskih igara gluhih iz Salt Lake Citya 2007. i četiri brončane medalje sa europskog prvenstva gluhih iz Seefelda 2008., a očekujemo i želimo joj još bolji rezultat 2011. na 17. Zimskim olimpijskim igrama gluhih u Slovačkoj.

Iako ima samo 17 godina Rea je već sada uzor mnogim mladim gluhim športašima. ČESTITAMO!

U muškoj konkurenciji Deaf Europa Kupa pobjednik je Pelletier David iz Francuske ispred klupskog kolege Luxcey Thomasa te treće plasiraniog Perchtold Philippa iz Austrije.


REZULTATI :

Tignes/FRA - 13.03.- 15.03.2009.


• KONAČNI POREDAK DEAF EUROPA CUP ZA 2009.


Više o Europskom kupu za gluhe skijaše i skijašice možete pogledati na http://www.deafalpencup.org/


Ako nemate Acrobat Reader za pregled .pdf dokumenata, možete ga besplatno nabaviti ovdje.NASTUP GLUHOG HRVAČA STJEPANA MARGIĆA
NA 18. POJEDINAČNOM DRŽAVNOM PRVENSTVU HRVATSKE ZA SENIORE U 2009. GODINI

Ponedjeljak, 2. Ožujak 2009.


Stjepan Margić član je Hrvačkog športskog kluba "Podravka" iz Koprivnice, a živi i radi u Austriji zajedno sa obitelji. Bez obzira na životne prilike i oštečenje sluha hrvanje mu je velika ljubav.

Stjepan je 14.02.2009. nastupio na 18. pojedinačnom DP ćujućih za seniore grčko- rimskim stilom koje je bilo održano u dvorani Pešćenica u Zagrebu. U konkurenciji 12 hrvača do 60 kg Stjepan je u drugoj borbi kroz repasaž uspio doći do 3. mjesta i brončane medalje.

Prvak Hrvatske u navedenoj kategoriji je Sokol Tonimir iz ekipe Vindija, a 2. mjesto osvojio je Hrvoje Matovina .


Stjepan Margić svojim radom i ljubavi prema hrvanju te rezultatima ostvario je pravo nastupa na 21. Ljetnim olimpijskim igrama gluhih koje se održavaju u Taipeiu od 05.- 15.09.2009.


Želimo Stjepanu i njegovom treneru Vedranu Blažekoviću puno uspjeha u pripremnom periodu za nastup na i 21. Ljetnim olimpijskim igrama gluhih .


REZULTATI:

- 18. DP za seniore kategorija do 60 kg, grčko- rimski stil, 14.02.2009.

Ako nemate Acrobat Reader za pregled .pdf dokumenata, možete ga besplatno nabaviti ovdje.ODLIČAN NASTUP MLADE REE HRASKI U 2009. GODINI

Ponedjeljak, 23. Veljače 2009.

Rea Hraski
Mlada zagrebačka skijašica Rea Hraski nastavlja s uspješnim nastupima u skijanju i u 2009. godini. Na do sada održanim europskim kup natjecanjima za gluhe športaše ostvarila je zapažene rezultate u svim disciplinama i trenutno zauzima drugo mjesto u ukupnom poretku Deaf Europacup-a iza Petre Kurkove iz Češke.

Do sada su održana dva kup natjecanja i to u Spitzingsee-u u Njemačkoj od 30.01.- 01.02.2009. i u Unterwasser-u u Švicarskoj od 13.- 15.02.2009. , a posljednje natjecanje kupa za gluhe športaše održati će se u Tignes-u u Francuskoj od 13.- 15.03.2009.

U muškoj konkurenciji trenutno je vodeći Pechtold Philipp iz Austrije ispred Schneider Rolanda iz Švicarske.

Više o Europskom kupu za gluhe skijaše i skijašice možete pogledati na http://www.deafalpencup.org/

Trenutni poredak i rezultate naše Ree Hraski možete vidjeti i na našim stranicama.

REZULTATI:

Spitzingsee/GER - 30.01.- 01.02.2009.
Unterwasser/SUI - 13.- 15.02.2009.


• TRENUTNI POREDAK DEAF EUROPA CUP - 2009.Ako nemate Acrobat Reader za pregled .pdf dokumenata, možete ga besplatno nabaviti ovdje.


Flash  Za pregled stranice potreban Flash plug-in

O nama | Webmaster | Kontakt |
2008 Zagrebački športski savez gluhih // na vrh