01 6398 615
Komunikacijski posrednik kao podrška za osobe s invaliditetom

Komunikacijski posrednik kao podrška za osobe s invaliditetom

  • Kategorija: Novosti
  • Datum 30-06-2021

Zagrebačkom sportskom savezu gluhih odobrena su bespovratna sredstva za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda "Komunikacijski posrednik kao podrška za osobe s invaliditetom."

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 538.040,00 kuna. U sklopu projekta zaposlit će se dvije nove osobe, koordinator i komunikacijski posrednik na vremensko razdoblje od 20 mjeseci.


Kako bi se osigurala potpuna prilagodba osoba oštećena sluha sportskim sadržajima i aktivnostima, potrebno je omogućiti prijenos i dobivanje informacija i sadržaja, kroz čujućeg komunikacijskog posrednika koji poznaje hrvatski znakovni jezik i koji će biti podrška korisnicima u prevladavanju komunikacijskih barijera. Međutim, u RH je zabilježen deficit kvalificiranih komunikacijskih posrednika (tumača znakovnog jezika) tijekom održavanja sportskih natjecanja i treninga i susreta, zbog čega često dolazi do nerazumijevanja gluhih osoba i čujućih koji sudjeluju u sportskim aktivnostima. To narušava mogućnosti dublje integracije osoba s invaliditetom u sportske i ostale društvene aktivnosti, zbog čega se osobe s invaliditetom osjećaju neshvaćeno, izolirano i isključeno iz svakodnevnih aktivnosti. Osim usluge komunikacijskog posrednika koja će gluhim i nagluhim osobama biti na raspolaganju na sportskim aktivnostima i natjecanjima, komunikacijski posrednik pružat će uslugu tumačenja sa i na znakovni jezik i u svim drugim životnim situacijama, kako bi se osigurala sveobuhvatna socijalna usluga. Kroz ovaj projekt osigurat će se komunikacijski posrednik/tumač znakovnog jezika za 15 gluhih i nagluhih osoba, što će olakšati komunikaciju između gluhe i čujuće populacije i stvorit će se uvjeti za ravnopravno sudjelovanje u sportskim, ali i ostalim društvenim aktivnostima. Navedeno će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom u sve društvene aktivnosti i unaprijedit će se kvaliteta njihovih života, što je u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom UN-a. Pogođenost RH i ostatka svijeta koronavirusom COVID-19 rezultirala je mjerama socijalnog distanciranja, u skladu s kojima će se odvijati aktivnosti na ovom projektu, odnosno osigurat će se sva potrebna zaštitna oprema za zaposlenike u svrhu prevencije širenja zaraze.

Projektom se potiče sudjelovanje: osiguravanje osobama s invaliditetom ostvarivanja njihovih prava kao europskih građana te je u tom smislu u skladu s Europskom strategijom za osobe s invaliditetom 2010.-2020. 


Podijelite ovo

Komentari