Curling klub

Curling klub

Članica saveza

Curling je škotski nacionalni sport koji se ubrzo proširio i na Kanadu, SAD, Švedsku, Švicarsku, Norvešku, Dansku, Njemačku i Francusku. Uvršten je u skupinu zimskih olimpijskih sportova od Nagana 1998. U programu olimpijskih igara kao demonstracijski sport curling se pojavio 1924. godine. Klizeće kamenje” sedam desetljeća čekalo je olimpijsko priznanje. Svjetska prvenstva u muškoj konkurenciji održavaju se od 1959. godine, a u ženskoj od 1979. godine.

Brojne su teorije o nastanku curlinga u kojemu dvije četveročlane momčadi nastoje uz pomoć četki ili metli smjestiti po osam kamena što bliže središtu kuće (house) označene krugovima na ledenoj površini. Vodeći (lead) prvi baca svoja dva kamena prema središtu kuće, drugi i treći igrač zovu se jednostavno second i third, dok posljednji baca skiper koji je ujedno i kapetan momčadi. Naziv igre nastao je prema zvuku bačenog kamena - the roaring game”.

Početke curlinga možemo pronaći već na slikama znamenitog Pietera Brueghela iz 1565. Brueghelova platna Zimski krajolik s lovcima na ptice” i Lovci u snijegu” prikazuju ice shooting”, bavarsku igru na ledu koja se smatra pretečom curlinga. Autor prvih pisanih tragova o curlingu je Škot John McQuhin koji je u veljači 1540. godine zabilježio jedan ondašnji dvoboj na ledu. Prva pravila curlinga objavio je The Duddingston Club 1813. godine.

Kamen kojom se igra curling načinjena je od granita i teži između 17 i 20 kilograma. Za curling nije bitno koliko igrač ima godina, kilograma ili koliko brzo trči. Curling je sport dostupan svima, sport koji ne poznaje nikakve granice. Svi bacaju i svi metu. Kako bilo da bilo, vrijeme najveće popularnosti boćanja na ledu tek slijedi. Samo neka se kamen kreće!Curling club Silent je ženski curling klub iz grada Zagreba.

Sjedište kluba je na adresi ulica Savska cesta 137, Zagreb.

Sedmerostruke su prvakinje Hrvatske.

Klub nosi ime "silent" (eng. "tihi"), jer je to klub gluhih curlingašica. Dio je športskog društva gluhih Silenta iz Zagreba.

Predsjednica kluba je Emina Crnaić. 

Adresa

N/A

Telefon

N/A

Email Adresa

N/A

Internet stranica

N/A