Povijest Sportskog društva gluhih “Silent” počinje 1949. g. kada je bavljenje sportom među gluhima Zagreba već bilo toliko omasovljeno i popularno da su postojali formalni uvjeti za osnivanje takvog društva.

U svim zapisima taj osnutak vezuje se uz I. sportske igre gluhih Jugoslavije, održane te godine u Zagrebu, a na kojima je između zagrebačkih sportaša izabrano 8 reprezentativaca za svjetske igre gluhih u Kopenhagenu (1949.), što je imalo veliki odjek medu gluhim sportašima.

Prijedlog za ime društva dao je Branko Petani, a riječ “silent” preuzeta je iz engleskog jezika i znači “šutljiv, nijem” (a svoj korijen vuče od latinske riječi “silentium” što znači “tišina, muk”). Vrlo slične riječi postoje i u drugim jezicima – francuskom, talijanskom, španjolskom… Zahvaljujući tome naziv našeg društva razumljiv je cijelom svijetu, a bez obzira na tako “šutljivo” ime, za “Silent” su već mnogi čuli!

Dakako, “Silent” nije nastao ni iz čega. Svaka povijest ima svoju pretpovijest, a pretpovijest “Silenta” seže još u prošlo stoljeće kada je 1885. gluhi Adalbert Lampe otvorio prvu školu za gluhu djecu u Hrvatskoj. U okviru nastave Zavoda u Vinogradskoj ulici (kasnije u Ilici) učenici su kao obavezan predmet imali i satove tjelovježbe – i tu počinje ljubav gluhih prema športu. Kasnije, u Širokom školskom dvorištu bilo je dovoljno prostora i za odigravanje prvih nogometnih utakmica, po uzoru na tadašnje zagrebačke klubove.

Nakon završetka škole za gluhe, gluhi su se organizirali u Zagrebu 1921. godine kao udruga gluhih, a kao aktivni sportski klub 1925. pod imenom “DOBROTVOR”. “DOBROTVOR” se razvijao samostalno u raznim športskim disciplinama, neovisno o promjenama vlasti, režima i država.

U svojoj povijesti, kroz brojne sekcije- nogometne, rukometne, kuglačke, šahovske, stolnoteniske, lakoatletske, streljačke, košarkaške….športaši “Silenta” redovito su nastupali na gradskim, republičkim i saveznim prvenstvima osoba oštećena sluha, osvajajući brojna odličja.

Sportsko društvo “Silent” održalo se do danas, a šport gluhih u Zagrebu formiran je u sklopu Zagrebačkog sportskog saveza gluhih koji sačinjavaju 13 športskih klubova, Sportsko društvo “Silent” . Zagrebački športski savez ustrojen je i prilagođen Zakonu o športu N.N.71/06 i član je Hrvatskog športskog saveza gluhih i Zagrebačkog športskog saveza od 2007. godine

14


Klubova

Jamac uspjeha
Zagrebački sportski savez gluhih

202


Člana

Jamac uspjeha
Zagrebački sportski savez gluhih

125+


Natjecanja

Jamac uspjeha
Zagrebački sportski savez gluhih

371+


Medalja

Jamac uspjeha
Zagrebački sportski savez gluhih

Surađujte sa nama

Bilo da si poduzeće, edukacijska ustanova, sveučilište, organizacija civilnog društva, javi nam se.

Pridružite nam se

Uz naše stručne trenere i sve obuhvatnu podršku sportski uspjeh neće izostati.

100

Podrška

100

Savjeti

100

Stručni treneri

100

Natjecanja

Zagrebački športski savez gluhih - punopravni član Zagrebačkog športskog saveza od 2007.