Predmet: PROGRAMSKO IZVJEŠĆE ZSSG-a za razdoblje od 01.01. do 31.12.2020.  

Poštovani,

dostavljamo Vam programski dio godišnjeg izvješća za Zagrebački sportski savez gluhih koji 
okuplja 13 sportskih klubova gluhih -Silent (rukometni, malonogometni, nogometni, šahovski, streljački, stolnoteniski, plivački, planinarsko orjentacijski, teniski, kuglački, košarkaški, curling i Športsko društvo gluhih -Silent) i Klub gluhih olimpijaca Zagreb.

Zagrebački sportski savez gluhih u 2020. godini našao se u situaciji kao i cijeli sustav sporta u Republici Hrvatskoj , Europi i svijetu, zbog virusa COVID-19.

Nitko nije mogao očekivati da će nas tako nešto zaustaviti u bavljenju sportom, ograničiti i zatvoriti.

Naši sportaši, kao i ostali sportaši bili su osuđeni na napuštanje sportskih terena i odrađivanje osnovnih treninga kod kuće u prvom valu koronavirusa. Uz pomoć našeg trenera, koji je snimao video materijale za sve sportove i tako na daljinu održavao komunikaciju s našim sportašima, uspjeli smo sport održati živim.

Nažalost dogodio se i potres u Gradu Zagrebu, koji je samo produbio nesigurnost i strahove naših članova. Odjednom su svi planovi i natjecanja pali u drugi plan. Prvotno planirana državna i međunarodna natjecanja jedno za drugim su se odgađala ili otkazivala. Tako ju u sportu gluhih na državnoj razini odgođeno državno prvenstvo u kuglanju, pikadu, šahu, mini golfu i odbojci na pijesku, prvotno planirano za prvu polovicu godine. Na međunarodnoj razini otkazana su svjetska prvenstva u judu ( Pariz), šahu ( Tallin), streljaštvu ( Luzern), stolnom tenisu ( Baden), atletici ( Radom), nogometu ( Changwon), taekwondou ( Atena). Odgođeno je i europsko prvenstvo u rukometu, koje se trebalo igrati u Kopenhagenu. Isto je prvobitno prebačeno za siječanj 2021. godine u Umag, no nakon pogoršane situacije došlo je do ponovnog odgađanja za svibanj 2021. godine. U cijeloj toj situaciji bez natjecanja, Hrvatski sportski savez gluhih odlučio je organizirati predavanja za zagrebačke gluhe sportaše na temu suočavanja djece sa strahom i novim izazovima COVID-19 te na temu utjecaja potresa na sportske terene u Gradu Zagrebu. Uz pomoć stručnih osoba naši članovi dobili su vrijedne informacije na navedene teme, koje su njima pomogle da ostanu psihološki stabilni.

 Zahvaljujući Sportskom savezu Grada Zagreba sustav sporta u Gradu Zagrebu, unatoč smanjenju sredstava za 2020. godinu, uspio je sačuvati stabilnost u financijama. Iako smo se morali odreći dijela na stavkama objekata, natjecanja i drugog razvojnog programa, mislimo da smo pronašli balans i da je godina nekako privedena svome kraju.

Kad smo se ponadali u ljeto da će sve ići na bolje i da ćemo na jesen moći organizirati državna prvenstva i baviti se prvenstveno onim zbog čega smo tu, koronavirus se proširio i natjecanja su sva otkazana za ovu godinu. Nažalost, većina naših sportaša su amateri i nisu bili spremni ugroziti svoje zdravlje za natjecanja. Zbog brojnih otkazivanja domaćih i međunarodnih natjecanja, Savez je iskoristio sredstva za nabavu sportske opreme i rekvizita za sve klubove kako bi uspješno čekali nastavak natjecanja i omogućili im što bolje uvjete za treniranje.

Univerzalna škola za djecu s oštećenjem sluha funkcionirala je uspješno u Centru za odgoj i obrazovanje – Vinko Bek, gdje se s njima radilo na baznim i motoričkim sposobnostima prva tri mjeseca. Naravno, nakon obustave svega škola je stala s radom do daljnjega u zatvorenom prostoru. Sigurnost za najmlađe je ipak na prvom mjestu. Sve aktivnosti smo prebacili na otvoreno, jezero Bundek, Jarun i Medvednicu.

Od novosti u 2020. godini posebno ističemo suradnju s MNK Uspinjača – Gimka. U sklopu projekta  Hrvatskog sportskog saveza gluhih Uključivanje gluhe djece i mladeži u redovni sustav sporta”, MNK Uspinjača – Gimka primila je naše najmlađe članove u svoje redove. Nakon te početne suradnje i seniori MNK Silent su pristupili Ligi Velesajam.

Zagrebački sportski savez gluhih ove godine napokon je uvršten u moguće prijavitelje na Javnom natječaju Grada Zagreba za dodjelu potpore vrhunskom sportu. Nakon niza godina nepoštivanja Zakona o sportu, gdje su gluhi sportaši ravnopravni s ostalima, napokon je tako i u stvarnosti. Naša prijava je prihvaćena i nakon dugog odgađanja, zbog koronavirusa, dobili smo 37.500,00 kn, što smo utrošili u streljašvo u nabavu oružja.

Vodstvo saveza ove godine je imalo uspješan sastanak s predsjednikom Dragašom i zamjenikom tajnika, gospodinom Anzulovićem na kojem smo ih upoznali s problematikom sporta gluhih, prvenstveno iznosom stipendijama s kojim ne možemo nikako biti zadovoljni u odnosu na druge saveze.

Dobili smo obećanje da će se sve učiniti kako bi se sport gluhih podignuo na razinu više uz odobravanje potpore za povremeni stručni rad. Naime, kako je u savezu zaposlen samo jedan trener,

vremenski je nemoguće da radi sa svim uzrastima i sportašima te bi se na taj način, uz potporu za povremeni stručni rad, nagradio rad svih trenera volontera.

Pregled najznačajnijih programskih aktivnosti i sportskih uspjeha zagrebačkih gluhih sportaša (01.01. – 31.12.2020.)

DRŽAVNA PRVENSTVA

VELJAČA 2020.

FUTSAL

Državno prvenstvo u futsalu

Samobor, 01.-02. veljače 2020.

U Samoboru, u subotu i nedjelju (1. i 2. veljače 2020.), u sportskoj dvorani Bogumil Toni, održano je prvenstvo Hrvatske u futsalu za gluhe .

Nastupilo je ukupno 5 ekipa: prošlogodišnji prvak MNK Belišće, te MNKGO Marijan (Split), MNK Galeb (Rijeka), MNK Silent (Zagreb) i ŠUG Nova Gradiška.

Nakon odigranih svih 5. kola MNK Silent je zasluženo osvojio titulu prvaka Hrvatske, drugo mjesto zauzela je ekipa iz Rijeke, dok je treće mjesto zauzela ekipa iz Splita.

Najbolji strijelac je bio Josip Smokvina iz MNK Galeba (9 golova), te igrači iz MNK Silenta – Marko Prošenski (najbolji golman) i Josip Jakovljević (najbolji igrač prvenstva).

Organizator su bili Hrvatski sportski savez gluhih, Hrvatski nogometni savez gluhih i Zagrebački sportski savez gluhih.

CURLING

Državno prvenstvo (čujuće natjecanje) u curlingu

Bratislava, Slovačka, 15.02.-16.02.2020.

Na 15. državnom prvenstvu održanom u Bratislavi, CK Silent osvojio je prvo mjesto.

Ekipa u sastavu zagrebačkih sportašica – Emina Crnaić, Maja Sertić, Vanja Beganović i Marijana Božić, ove godine vratila je naslov državnog prvaka. Djevojke su u ukupnom poretku uvjerljivo slavile protiv svih ekipa i potvrdile svoju dobru formu nakon Zimskih olimpijskih igara za gluhe. Osvajanjem prvog mjesta, djevojke su dobile čast predstavljati Hrvatsku na nadolazećem Europskom prvenstvu za čujuće.

STRELJAŠTVO

Državno prvenstvo u gađanju zračnim oružjem

Zabok,  22. i 23. veljače 2020.

U Zaboku, u istoimenoj sportskoj dvorani, održano je državno prvenstvo u gađanju zračnim oružjem za gluhe. Prvo je na rasporedu bilo natjecanje u gađanju puškom u disciplini 10 metara. U muškom dijelu natjecanja nismo imali predstavnika, a u ženskom dijelu iste discipline naša predstavnica Hana Kapetanović, osvojila je treće mjesto. Prošlogodišnja pobjednica, nije uspjela obraniti naslav prvaka, ali možemo biti zadovoljni njenim nastupom, jer se radi o najmlađoj natjecateljici u Hrvatskoj pred kojom su veliki rezultati. U disciplini 10 metara zračni pištolj zagrebački sportaši tradicionalno osvajaju medalje. Tako su kod djevojaka prvo i drugo mjesto osvojile Lana Skeledžija i Sandra Jusup.

Kod muškaraca je prvak postao Boris Gramnjak, dok je Željko Barilić bio treći.

                                               Natjecanje u “čujućim” ligama

RUKOMET

Međužupanijska liga – RK -Silent 2019./2020.

Nažalost, natjecanje je prekinuto  početkom nastavka sezone te liga nije privedena kraju.

Naša ekipa bila je u sredini ljestvice. Oslonac momčadi i dalje čine članovi reprezentacije gluhih, Dean Šagovac, Vedran Jakovljević, Dominik Žmirić, Leonardo Vučak, Marko Prošenski i Kristijan Živković.

Ukoliko sve bude kako se svi nadamo, trebali bi ih sve gledati u travnju i svibnju ove godine na terenima u Umagu, gdje će Hrvatska biti domaćin 12. Europskog prevenstva za gluhe.

Također , sezona 2020./2021. nije niti počela, zbog donesenih epidemioloških mjera.

KUGLANJE

3.Liga Centar-  KK -Silent

KK -Silent  odigrao je jesenski dio sezone unatoč brojnim prekidima, zbog epidemioloških mjera.

Nakon odigranih sedam kola KK Silent nalazi se na sedmom mjestu. Nastavak prvenstva očekuje se ožujku.

ŠAH

4. liga centar

Šahovski klub Silent odigrao je samo jedno kolo na proljeće i nakon toga je natjecanje zaustavljeno do jeseni. Nastavak se trebao dogoditi, ali svi klubovi osim Silenta i HAŠK Mladosti su odustali o natjecanja te je odigran samo jedan međusobni dvoboj i time je završena najčudnija šahovska sezona.

Stipendije sportaša su u 2020. godini isplaćivane uredno u skladu s planiranim sredstvima, pravilnikom o stipendiranju ZSSG i odlukom I.O. ZSSG.