PROGRAMSKO IZVJEŠĆE ZSSG-a za razdoblje od 01.01. do 31.12.2019. 


Poštovani, dostavljamo Vam programski dio godišnjeg izvješća za Zagrebački sportski savez gluhih koji
okuplja 13 sportskih klubova gluhih -Silent (rukometni, malonogometni, nogometni, šahovski, streljački, stolnoteniski, plivački, planinarsko orjentacijski, teniski, kulgački, košarkaški, curling klub i Športsko društvo gluhih -Silent). 

Zagrebački sportski savez gluhih u 2019. godini ostvario je većinu sportskih ciljeva, ostvario je zadovoljavajuće rezultate na državnoj razini i privukao je nekolicinu nove djece. Međunarodna natjecanja potvrdila su uspješnost 2019. godine. Zagrebačka atletičarka Laura Štefanac nastupila je u srpnju na Europskom prvenstvu u Bochumu i osvojila je zlatnu medalju, zagrebački šahisti na Europskom prvenstvu u Lvivu u Ukrajini osvojili su peto mjesto, zagrebački strijelci Lana Skeledžija i Boris Gramnjak osvojili su odličja u Rusiji, a u prosincu smo imali predstavnike i na Zimskim Olimpijskim igrama gluhih u Italiji. Rea Hraski ovojila je Europa deaf cup, a sjajnim rezultatima predstavila se i na 19. Zimskim olimpijskim igrama gluhih u Italiji. Nastupila je u svih pet disciplina i osvojila dvije brončane medalje, u spustu i super G-u, dok je u veleslalomu i slalomu bila četvrta , a u kombinaciji nije završila utrku. Šahisti su u ekipnom dijelu osvojili brončanu medalju, a malo je nedostajalo i za zlato. Naše djevojke, prvakinje Europe u curlingu su osvojile četvrto mjesto. Nažalost, nesmotrenost u polufinalu protiv Kine nas je koštala medalje.

Nismo zadovoljni ostvarenim međunarodnim rezultatima u futsalu i velikom nogometu, ali s obzirom na mogućnosti okupljanja sportaša, zbog poslovnih obveza, moramo prihvatiti trenutno stanje.

U Zagrebu je trenutno stotinu i dvadeset aktivnih gluhih sportaša i dvjestotinjak rekreativaca i veterana. Posebno nas veseli sve čećšće okupljanje naših starijih članova, koji sudjeluju u veteranskom natjecanju u mini golfu, pikadu, košarci i planinarsko-orijentacijskom hodanju. Stariji članovi posebno se vesele takvim okupljanjima i natjecanjima, gdje pronalaze sebe, svoje prijatelje i razumijevanje jedni za druge.

Veseli nas i školovanje naših sportaša, koji nakon srednjoškolskog obrazovanja, nastavljaju na fakultetima i učilištima.

Univerzalna škola za djecu s oštećenjem sluha nastavila se u smanjenom obliku, zbog financijskih nedostataka. Djeca se okupljaju  jednom tjedno u Centru za odgoj i obrazovanje – Vinko Bek, gdje se s njima radi na baznim i motoričkim sposobnostima, što nije dovoljno, ali s obzirom da imamo na raspolagnju samo jednog trenera, nemoguće je uskladiti satnice. Tu dolazimo do problema, gdje naši sportaši nemaju iste uvjete kao mnogi drugi savezi, koji imaju na raspolaganju više trenera preko svojih klubova. To nas žalosti, što se to ne prepoznaje na razini Grada Zagreba, ali i Sportskog saveza Grada Zagreba. To vide i naši gluhi sportaši, koje to žalosti i mnogi gube motivaciju, jer vide da se njihovi rezultati manje cijene. Zagrebački sportski savez gluhih i ove godine odbijen je na Javnom natječaju Grada Zagreba za dodjelu potpore vrhunskom sportu. U samim uvjetima Natječaja zakinuti su gluhi sportaši I. i II. kategorije, koji se ne spominju kao mogući prijavitelji.
U javnom natječaju je izostavljen Hrvatski sportski savez gluhih, jedan od krovnih sportskih udruženja ovlašten za izdavanje rješenja o kategorizaciji sportaša, čime su neopravdano izostavljeni gluhi sportaši HSSG-a, sportaši I. i II. kategorije prema kategorizaciji HSSG-a u sportovima gluhih, čime su isti neopravdano diskriminirani u odnosu na sportaše I. i II. kategorije prema kategorizaciji HOO-a/HPO-a.

Gluhi sportaši ne traže povlašten položaj, nego samo ravnopravnu poziciju u odnosu na sve sportove i sportaše u Gradu Zagrebu.

S tim problemom je upoznat i Središnji državni ured za sport, kao krovna organizacija za sport i tumač Zakona o sportu. Njihov odgovor je bio da ured nema ingerenciju nad javnim natječajima jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali da bi gluhi kategorizirani sportaši na svim razinama trebali imati jednaka prava kao vrhunski sportaši.
S diskriminacijom je upoznat i Ured pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom, koji je uputio dopis i Gradu Zagrebu i Vladi Republike Hrvatske.
Gospoda iz Gradskog ureda za sport i mlade obećali su nam sastanak na kojem bi se definirali kriteriji za sport gluhih prije sljedećeg Javnog natječaja za vrhunski sport 2020. godine.

Zagrebački sportski savez gluhih čeka i dalje odobrenje projekta -Sportom protiv socijalne isključenosti kao jedan od deset partnera, koji bi trebao biti u 2020. godini. Predloženi projekt je podijeljen u tri grupe međusobno povezanih aktivnosti koje obuhvaćaju uključivanje u redovne/postojeće sportske aktivnosti, prilagodbu sportskih objekata potrebama OSI te posebno dizajnirane sportske aktivnosti za uključivanje OSI u društvo kroz sport. Projekt će se provoditi na području cijele Hrvatske kroz 30 mjeseci i uključivat će 80 gluhih i nagluhih osoba koje do sada nisu imale mogućnost dublje integracije u društvo kroz šport. Četiri puta godišnje u različitim dijelovima Hrvatske organizirat će se sportski kampovi gdje će korisnici projekta uz mogućnost prakticiranja naučenih športskih vještina ostvariti povezanost sa drugim pripadnicima zajednice, jačati društvene kompetencije i na taj način razbijati socijalnu isključenost.

Zagrebački gluhi sportaši sudjelovali su ovo ljeto i na sportskim aktivnostima – Zagreb na Savi u odbojci na pijesku, gdje su odrađivali svoje treninge. Nažalost, u svojoj prvoj godini projekt nije uspio zaživjeti kako se očekivalo i planiralo, ali po namam očekivano. Jednostavno, premalo je tada sportaša i djece u gradu, s obzirom na godišnje odmore i kraj školskih i fakultetskih obveza.


Pregled najznačajnijih programskih aktivnosti i sportskih uspjeha zagrebačkih gluhih sportaša (01.01. – 31.12.2019.)

DRŽAVNA PRVENSTVA OŽUJAK 2019.

CURLING
Državno prvenstvo (čujuće natjecanje) u curlingu
Bratislava, Slovačka, 02.03.-03.03.2019.

Na 14. državnom prvenstvu održanom u Bratislavi, CK Silent osvojio je drugo mjesto.
Ekipa u sastavu zagrebačkih sportašica – Emina Crnaić, Maja Sertić, Vanja Beganović i Marijana Božić, ove godine nije uspjela osvojiti naslov državnog prvaka. Djevojke su u ukupnom poretku ostale iza ekipe Zagreba. Djevojke se natječu i u 2. Mađarskoj ligi, kako bi bile u kontinuiranom natjecanju radi što bolje forme za 19. Zimske Olimpijske igre gluhih, koje će se održati u prosincu ove godine u Italiji.


FUTSAL

DRŽAVNO PRVENSTVO U FUTSALU

Varaždin, 02./03. ožujka 2019.

Državno prvenstvo u futsalu za gluhe održano je 02. i 03. ožujka u Varaždinu. U konkurenciji pet klubova: Varaždin, Zagreb, Belišće, Nova Gradiška i Rijeka, najbolji su se pokazali malonogometaši iz Belišića koji su postali prvaci Hrvatske. Zagrebački sportaši osvojili su drugo mjesto, dok je treće mjesto osvojila ekipa Varaždina.

STRELJAŠTVO

3 kola u gađanju zračnim oružjem
Čakovec, 10. veljače, 23. veljače 2019. godine
Zabok,  04. svibnja 2019.

Streljačka liga za gluhe sportaše krenula je  10.02.2019. Čakovec je i ove godine odabran za sva tri kola natjecanja dok se završnica državnog prvenstva održala u Sisku.
Nakon prvog kola kod muškaraca, u disciplini 10 metara zračni pištolj, zagrebački natjecatelj Darko Horvatić zauzeo je drugo mjesto.
Kod natjecateljica, prvo mjesto je osvojila Sandra Jusup.
Drugo kolo bilo je na rasporedu 23.02.2019. gdje su zagrebački natjecatelji ostvarili dobre rezultate.
U disciplini 10 metara zračni pištolj, Boris Gramnjak je bio prvi, dok je drugo mjesto osvojio Darko Horvatić. Kod žena je prvo mjesto zauzela Lana Skeledžija, a treća je bila Sandra Jusup.
Treće kolo je odigrano 04. svibnja u Zaboku. Boris Gramnjak i ovog puta je bio najprecizniji kod muških, a Lana Skeledžija kod žena, dok je Sandra Jusup bila treća.


PIKADO
DRŽAVNO PRVENSTVO U PIKADU
Varaždin, 16. ožujka 2019.

U Varaždinu je, u subotu, dana 16. ožujka 2019. godine, u prostorijama restorana KTC, u organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Varaždinskog športskog saveza gluhih uz potporu TD-a za pikado, Vladimira Hanjša i pod vodstvom glavnog suca, Mihaela Sraga, održano 8. Prvenstvo Hrvatske u pikadu za gluhe.
 Na natjecanju je nastupilo 24 ekipa, odnosno ukupno 115 natjecatelja, i to iz Varaždina, Bjelovara, Siska, Nove Gradiške, Belišća, Zadra, Pule, Karlovca, Slavonskog Broda, Splita, Osijeka i Zagreba, a ove godine, po prvi put, uz kategorije seniore i seniorke (od 18 do 55 godina), u natjecateljski dio uvrstile i kategorije mlađi uzrast (do 18 godina) i veterani (od 55 godina).
 Natjecanje se održalo u disciplini High score” u 3 kola po 7 krugova, kako u pojedinačnom, tako i u ekipnom dijelu natjecanja.

Zagrebačka natjecateljica Maja Sertić postala je prvakinja Hrvatske u konkurenciji žena. Katica Zagorec bila je najbolja u konkurenciji veteranki.

TRAVANJ 2019.


KUGLANJE
Državno prvenstvo za gluhe- ekipno i tandem
Karlovac, 13./14.04.2019.

Prvog dan državnog prvenstva gluhih u ekipnoj konkurenciji kuglači Silent iz Zagreba obranili su prošlogodišnji naslov prvaka Hrvatske. Ekipa iz Nove Gradiške je druga, a treće mjesto je zauzela ekipa iz Rijeke. Iz prve lige ispadaju Požega i Pula.

Drugog dan državnog prvenstva za gluhe održavalo se natjecanje u disciplini Tandem. Nakon napetog i neizvjesnog dvoboja u finalu malo više sreće imao je tandem Karlovca, Rašković – Paunović koji su u doigravanju nakon 1 – 1 u setovima u SV sa 19 – 18 pobijedio  tandem iz Rijeke Bratić – Pejašinović. Treće mjesto osvojio je tandem iz Varaždina  Kolarić – Puškadija i tandem iz Zadra Zelić – Klanac.

ŠAH
Državno ekipno prvenstvo u šahu za gluhe
Slavonski Brod, 27.04.2019.

U Slavonskom Brodu 27.04.2019. održano je ekipno prvenstvo Hrvatske u šahu. Igralo se u prostorijama HVIDRA-e, u ulici Stjepana Marijanovića 2 u Slavonskom Brodu. Nastupilo je šest ekipa (OS, ZG1, ZG2, SB, BJ i BELIŠĆE). Igrao se švicarski sistem Berger (svako sa svakim).
Zagrebačke momčadi potvrdile su ulogu favorita te je Zagreb 1 ( Cechi, Švec, Golemović i Svornik) osvojio prvo mjesto, a Zagreb 2 ( Božinović, Čertan, Špilek, Vuljanić i Marić) drugo.
Veseli nas uspjeh zagrebačkih momčadi, koji su ujedno i članovi reprezentacije, jer ih ove godine na ljeto očekuje i Europsko prvenstvo u Ukrajini te Zimske olimpijske igre za gluhe u Italiji u prosincu.
SVIBANJ 2019.


KUGLANJE
DP za žene- ekipno i tandem
Sisak, 18. i 19.05.2019.

U ekipnoj konkurenciju KK Silent (Katica Zagorec, Ana Čelčić i Denis Leka) osvojile su četvrto mjesto na državnom prvenstvu. Djevojke su ekipno ostvarile bolji rezultat, nego prošle godine, ali rezultat još nije zadovoljavajući.

U tandemu su Katica Zagorec i Ramiza Sopčić osvojile treće mjesto.
Ostvarenim rezultatima nismo zadovoljni, iako su bolji u odnosu na prošlu godinu.


DP za muškarce i žene – pojedinačno i sprint
Slavonski Brod, 25. i 26. svibnja 2019.


U kuglani Vijuš, 25. svibnja održano je pojedinačno prvenstvo za žene i muške. U ukupnom poretku od 15 sportašica, najbolja zagrebačka natjecateljica Katica Zagorec osvojila je šesto mjesto. Druga zagrebačka predstavnica, Ana Celčić bila je deseta. U sprintu je u međusobnom dvoboju zagrebačkih kuglačica bolja bila Ana Celčić , koja je u nastavku natjecanja izgubila od prvakinje Danijele Šagovac.
U konkurenciji muškaraca, u pojedinačnoj borbi za naslov državnog prvaka, najbolje plasirani zagrebački kuglač bio je Stipo Grlić na petom mjestu. Anto Gelo bio je deveti, a Marin Župetić deseti.
U disciplini sprint nismo ostvarili zapažene rezultate.

LIPANJ 2019.

STRELJAŠTVO
4.kolo u gađanju zračnim oružjem i Državno prvenstvo
Sisak, 1. lipnja 2019.

Zagrebački natjecatelj, Boris Gramljak pokazao je i u 4. kolu da je najbolji i u disciplini zračnog oružja u konkurenciji gluhih. Drugi je bio Darko Horvatić, četvrti Željko Barilić, veteran Ivan Rapčan osmi.
Kod djevojaka je druga bila Lana Skeledžija, a treća Sandra Jusup.


DRŽAVNO PRVENSTVO

Već nakon kvalifikacija bilo je jasno da je Boris Gramnjak apsolutni favorit te je obranio naslov prvaka u disciplini 10 m zračni pištolj. Samim tim rezultatom potvrdio je odličnu formu za nadolazeće Europsko prvenstvo u streljaštvo, koje će se u rujnu održati u Rusiji.
Od ostalih zagrebačkih natjecatelja, Željko Barilić zauzeo je peto, a Darko Horvatić šesto mjesto.
Kod djevojaka je Lana Skeledžija obranila naslov prvakinje Hrvatske.

MINI GOLF
Državno prvenstvo za gluhe u svim kategorijama
Čakovec, 08. lipnja 2019.Drugi put od osnutka Hrvatskog sportskog saveza gluhih održano je 8. lipnja 2019.  u Čakovcu na Smart Golf igralištu Prvenstvo Hrvatske u amaterskom mini golfu za gluhe, na terenu s 18 rupa. Smart Golf igralište je novi koncept mini golfa s umjetnom travom na površini od 750 m2.
Na natjecanju je sudjelovalo 62 natjecatelja iz devet gradova (Bjelovar, Osijek, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb) u ženskoj i muškoj konkurenciji u tri dobne kategorije – mlađi uzrasti (do 18 godina), seniori (od 18 do 55 godina) i veterani (preko 55 godina).
Cilj je okupiti i potaknuti što više mladih i starijih osoba na fizičku aktivnost. Zbog velikog interesa gluhih osoba, organizirano je natjecanje po kategorijama, tako da je osim seniorki i seniora, bilo natjecanje za mlađe uzraste i veterane. Iako na ovome okupljanju nije najvažniji rezultat, treba spomenuti da su zagrebački predstavnici ostvarili solidne rezultate. Kod seniorki je najbolja bila Klara Miletić na četvrtom mjestu, dok je kod muških na destom mjestu bio Daniel Fodor.


BADMINTON
Državno prvenstvo
Osijek, 15. lipnja 2019.

U Osijeku je 15. lipnja održano državno prvenstvo za gluhe u četri kategorije: pojedinačno žene, pojedinačno muški, ženski parovi i mješoviti parovi.
U ženskoj konkurenciji, zagrebačke natjecateljice su se pokazale kao najbolje i osvojile prva tri mjesta i to redom, Stana Marić, Iva Žuža i Mirana Relata.
Kod muških, zagrebački sportaš Mate Bekavac osvojio je drugo  mjesto.


ODBOJKA NA PIJESKU
4. Prvenstvo Hrvatske
Zagreb, 29. lipnja 2019.


Dana 29. lipnja  2019. u Zagrebu, na terenima KOP-a Siget, održano je 4. Prvenstvo Hrvatske u amaterskoj odbojci na pijesku za gluhe za muškarce i žene.
U natjecanju je sudjelovalo 18 odbojkaša.
Prvakinje Hrvatske u ženskoj konkurenciji su Iva Žuža i Klara Miletić iz Zagreba, a u muškoj konkurenciji prvo mjesto su osvojili Božidar Bogović i Mišel Dominko, također iz Zagreba.
Organizatori natjecanja su bili Hrvatski športski savez gluhih i Zagrebački sportski savez gluhih uz pomoć KOP-a Siget.
Suci su bili Daniel Fodor i Kristijan Konjetić, te zapisničari utakmice – Darko Horvatić, Goran Cechi, Maja Sertić i Branko Kauzlarić, a nakon završetka natjecanja dopredsjednik HSSG-a, Kristijan Živković dodijelio je medalje.

LISTOPAD 2019.

CAGEBALL
DRŽAVNO PRVENSTVO HRVATSKE U CAGEBALLU
Split, 04.-06. listopada 2019. godine

U Splitu, u subotu (5. listopada) i nedjelju (6. listopada)  održano je Državno prvenstvo u cageballu na kojem je sudjelovalo 10 ekipa iz Hrvatske. Prije početka natjecanja organizator DP u cageballu svima je napomenuo da pravila i propozicije natjecanja u cageballu nije kao u futsalu i u nogometu – nema grube igre, zabranjeno je uklizavanje u protivnika, fair play…
Nakon subotnjeg razigravanja obje skupine, u nedjelju su odigrane utakmice u kup sustavu, gdje su dvije ekipe iz Splita osvojile prvo i treće mjesto, a Osječani su svojom igrom priredili veliko iznenađenje – neočekivano su osvojili srebrnu medalju.
Zagrebačka prva ekipa osvojila je četvrto, a druga osmo mjesto, s čime ne možemo biti zadovoljni.

STRELJAŠTVO
DRŽAVNO PRVENSTVO – SERIJSKA PUŠKA

Čakovec, 19. listopada 2019. godine


U disciplini 10 metara serijska puška za muške, Željko Barilić osvojio je drugo mjesto, dok je Hana Kapetanović bila prva u ženskoj konkurenciji. Hana je 15-godišnja djevojka, koja je napravila veliko iznanađenje u seniorskoj konkurenciji i pokazala kako je velika budućnost pred njom. U ekipnom dijelu natjecanja kod muških, zagrebačka ekipa ( Barilić, Horvatić i Gramnjak)  osvojila je treće mjesto, dok su djevojke bile četvrte ( Miletić, Skeledžija i Jusup ).

STUDENI 2019.

ŠAH
POJEDINAČNO DRŽAVNO PRVENSTVO U ŠAHU

Zagreb, 16. studeni 2019. godine


Dana 16.11.2019. održano je pojedinačno prvenstvo Hrvatske za žene i muškarce. Igralo se u Domu sportova, Trg Krešimira Ćosića 11.
Prvenstvo je otvorila delegat Vera Blankehorn i TD Darko Švec uz domaćeg organizatora. Nastupilo je 14 šahista i 6 šahistica. Sudac je bio Mate Ivančić.
Kod muških se igralo 7 kola po švicarcu, a pobjednik je Toni Vujčić , drugi je bio Bogdan Božinović, treći Goran Cechi. Kod žena se igrao Berger sistem(svatko sa svakim). Prvo mjesto osvojila je Ana Vuljanić , drugo Kristina Špilek, treća Kristina Komljenović.
Ovo prvenstvo je bilo jako uzbudljivo i borbeno , sve partije su se odlučivale u zadnjim minutama.

STOLNI TENIS
DRŽAVNO PRVENSTVO U STOLNOM TENISU

Nova Gradiška, 23. studeni 2019. godine

Državno prvenstvo za gluhe u stolnom tenisu održalo se u Novoj Gradiški. U pojedinačnoj konkurenciji za muške sva prva tri mjesta su osvojili zagrebački stolnotenisači. Prvak je postao Ilija Tomić, drugi je bio Mladen Bek, a treći Ivan Hribar. U ženskoj konkurenciji nismo imali zapaženih uspjeha. U konkurenciji muških parova, prvaci su postali Bek i Tomić.

MEĐUNARODNA NATJECANJA

SKIJANJE
DEAF SKI EUROPACUP 2019.
01.-03./2019.

Održana su tri kup natjecanja u okviru Europa deaf kupa: Les Gets (Francuska), Todtnauberg (Njemačka) i Gerlitzen (Austrija).
Na svakom natjecanju održane su četri utrke: slalom, veleslalom, super G i kombinacija.
Ukupno je bilo dvanaest utrka i Rea je u svakoj utrci bila na pobjedničkom postolju te je sa osvojenih 980 bodova postala ukupna pobjednica i osvajačica Velikog kristalnog globusa u sezoni 2018./2019.


ŠAH
EUROPSKO PRVENSTVO U ŠAHU
LVIV, 15.- 21. srpnja 2019.

2.europsko pojedinačno prvenstvo održano je u Lavovu, Ukrajina, od 15.-21.07.2019. Natjecanje se održalo u kongresnoj dvorani hotela Voltera, Lipinskiy Street 60A. Natjecatelja je bilo iz 25 država.Tempo igre je bio 90 min.+30s. U muškoj konkurenciji, naslov prvaka osvojio je Izraelac Gruenfeld, drugi je bio Čeh Orsag, treći Poljak Lapaj, naši Klarić 6. i Božinović 10, u ženskoj konkurenciji pobijedila je  Ukrajinka Mirorenko, druga i treća isto Ukrajinke Baklanova i Osipova, naša Ana Vuljanić 5. i Kristina Špilek 11.
Darko Švec, kapetan reprezentacije potajno se nadao jednoj medalji u muškoj konkurenciji. Priliku je imao Klarić da je pobijedio u zadnjem kolu, ali izgubio je, Božinoviću nije išlo, dok je Vuljanić postigla svoj najbolji rezultat 5. mjesto i najbolja je igračica bez dominatnih Ukrajinki, Špilek solidna, kao i Cechi i Švec.Sve je to bila dobra podloga za Zimske Olimpijske igre gluhih, koje će se održati u Italiji 12.-21.12.2019., gdje će po prvi put nastupiti šah.

ATLETIKA
EUROPSKO PRVENSTVO U ATLETICI
BOCHUM- WATTENSCHEID, NJEMAČKA
21. – 28. srpnja 2019. godine

Laura Štefanac nastupila je na 10. Europskom prvenstvu za gluhe u atletici, koje se ove godine održalo u Wattenscheidu u Njemačkoj. Laura je i ovdje opravdala ulogu favorita i pokazala da je najbolja bacačica koplja u konkurenciji gluhih. Ostvarila je pobjedu s ostvarenim rezultatom od 45.82 m, što nije njen najbolji rezultat, ali vjerujemo da će ostvarivati sve bolje i bolje hitce. Laura je nastupila i u disciplini bacanja diska u kojoj nije poučila dobar rezultat, ali je poslužila kao disciplina za zagrijavanje i probijanje treme.

STRELJAŠTVO
EUROPSKO PRVENSTVO U STRELJAŠTVU
DMITROV, RUSIJA
13. – 21. rujna 2019. godine


Hrvatsku su na Europskom prvenstvu predstavljali Lana Skeledžija, Vida Puškadija, Ela Minđek, Boris Gramnjak, Milan Lugarić i Darko Horvatić. Streljačka reprezentacija gluhih djeluje u sklopu Hrvatskog sportskog saveza gluhih (HSSG) i do sada su već nastupali na velikim natjecanjima. Obzirom na dosadašnje rezultate, najviše se očekivalo od strijelaca, Borisa Gramnjaka i Lane Skeledžije. A to se i potvrdilo.
U disciplini 10 m zračni pištolj, Lana Skeledžija je osvojila treće mjesto. Veliko iznenađenje u istoj disciplini bila je i Ela Minđek, koja je zauzela izvrsno četvrto mjesto.
Boris Gramnjak koji je završio na 7. mjesto u disciplini 10 m zračni pištolj, dok se Darko Horvatić nije kvalificirao za finale.
U disciplini 10 m zračni pištolj mix, Boris Gramljak i Lana Skeledžija osvojili su srebrnu medalju. Hrvatska je nastupila u ovoj disciplini s 2 para, a Ela Minđek i Darko Horvati zauzeli su šesto mjesto.
Posljednjeg dana prvenstva, Lana Skeledžija osvojila je još jednu medalju, za nju treću na ovome prvenstvu.

19. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE GLUHIH
VALTELLINA, ITALIJA
12. – 21. prosinca 2019. godine

Svečanim mimohodom 1.187 sudionika u četvrtak, 12.prosinca 2019. godine su u talijanskoj provinciji Sondrio otvorene 19. Zimske olimpijske igre gluhih na kojima su se u narednih deset dana natjecalo i dvanestro hrvatskih predstavnika u alpskom skijanju, curlingu i šahu.

Hrvatsku zastavu na otvaranju Igara na Piazzi u Sondriu nosila je kapetanica naše curling reprezentacije, Marijana Božić.

Rea Hraski nastupila je u svih pet disciplina i ostvarila odlične rezultate. Osvojila je dva brončana odličja u spustu i super G-u. U veleslalomu i slalomu je završila na četvrtom mjestu, dok u kombinaciji nije uspjela završiti slalomski dio.

Naši šahisti, Zlatko Klarić, Bogdan Božinović, Darko Švec, Goran Cechi, Emil Nikolić i Toni Vujčić ( jedini nije iz Zagreba) osvojili su brončanu medalju u ekipnom dijelu natjecanja, što je veliki uspjeh naše reprezentacije. U pojedinačnom natjecanju, Zlatko Klarić je završio najbolje plasirani, četvrti.

Curling reprezentacija nije uspjela osvojiti medalju. Naše zagrebačke djevojke, ispustile su glavnu priliku, izgubivši u polufinalu, u infarktnoj završnici s jedan razlike od Kine. U borbi za treće mjesto, protiv Južne Koreje, nisu uspjele vratiti koncentraciju i vjeru u sebe te su završile četvrte.


Natjecanje u “čujućim” ligama


RUKOMET
Međužupanijska liga – RK -Silent 2019./2020.

Zagrebački rukometaši ove natjecateljske sezone ostvarili su dobre rezultate. Nakon slabijeg ulaza u sezonu, momčad se stabilizirala i uigrala i postiže sve bolje rezultate. Posebno nas veseli sve bolja sportska izdanja članova hrvatske rukometne reprezentacije Kristijana Živkovića, Vedrana Jakovljevića, Leonarda Vučka, Antonia Rozića, Deana Šagovca i Dominika Žmirića, koje iduće godine očekuje prvenstvo Europe za gluhe.
S nestrpljnjem  čekamo proljetni dio sezone i vjerujemo u dobar plasman.


ŠAH
IV. A Liga- Centar

Zagrebački šahisti u ovoj sezoni nisi ostvarili dobre rezultate, ali na kraju možemo biti zadovoljni što nisu ispali iz lige. Inače, naši šahisti igraju brojne turnire po Hrvatskoj, a u gluhoj konkurenciji godinama dominiraju.


KUGLANJE
2.Liga –  KK -Silent

KK -Silent je nakon povijesnog uspjeha prošle godine i  ulaska u 2. Hrvatsku kuglačku ligu, u procesu privikavanja i za sada  ostvaruje solidne rezultate.
Nakon devet odigranih kola zauzima 10. mjesto od 12 momčadi uz 3 pobjede i šest poraza.
Očekujemo još bolje rezultate u drugom dijelu sezone.

Stipendije sportaša u 2019. godini isplaćivane su uredno u skladu s planiranim sredstvima, pravilnikom o stipendiranju ZSSG i odlukom I.O. ZSSG.

Sportski pozdrav, Darko Horvatić  predsjednik ZSSG-a

Prilog : kalendar domaćih i međunarodnih natjecanja za gluhe u 2019. godini