Zagreb, 31.12.2023.

Ur. broj: 23/23

                                                                                                 Sportski savez Grada Zagreba

                                                                                                             Savska cesta 137

                                                                                                                    Zagreb

Predmet: PROGRAMSKO GODIŠNJE IZVJEŠĆE ZSSG-a za 2023. godinu

Poštovani,

dostavljamo Vam programski dio godišnjeg izvješća za Zagrebački sportski savez gluhih koji okuplja 13 sportskih klubova gluhih „Silent“ (rukometni, malonogometni, nogometni, šahovski, streljački, stolnoteniski, plivački, planinarsko orjentacijski, teniski, kuglački, košarkaški, curling i Športsko društvo gluhih „Silent“) i Klub gluhih olimpijaca Zagreb. Zagrebački sportski savez gluhih u ovoj godini ima 185 članova.

Neizvjesnost s početka godine oko sporta u Gradu Zagrebu u 2023. godini nas je stavila u stanje pripravnosti i s oprezom se provodio program u prvoj polovici godine. Nedopustivo kašnjenje donošenja Plana javnih potreba u sportu za 2023.godinu napravilo je kaos svim savezima u planovima i provedbi natjecanja i priprema.

 U sklopu programa Hrvatskog sportskog savez gluhih, a u suradnji sa Zagrebačkim sportskim savezom gluhihna Kineziološkom fakultetu i SD Vinko Bek, provodio se i dalje univerzalni sportski program za djecu s oštećenjem sluha. U program je uključeno 50 djece s područja Grada Zagreba.

Održana su i dva sportska dana u Zagrebu za djecu s oštećenjem sluha.

U Zadru je u razdoblju 22.-25.06.2023. godine organiziran 2. sportski ljetni kamp Hrvatskog sportskog saveza gluhih za djecu s oštećenjem sluha u suorganizaciji Zagrebačkog sportskog saveza gluhih.

Sudjelovalo je 130 osoba, a i Zagreba 55. Zagrebački sportski savez gluhih pokrio je sve financijske troškove za djecu iz Zagreba iz drugog razvojnog programa. Plaćen je prijevoz autobusom od Zagreba do Zadra i povratno, puni pansion za sve sudionike i vodstvo iz Zagreba te je kupljena oprema.

Djeca su uživala u dva treninga dnevno dok su se u međuvremenu održavale interaktivne radionice za djecu, jedna pod vodstvom pedagoginje Ane Mihaljević, druga pod vodstvom profesorice Marine Milković sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, ali i radionice za roditelje, kao i posjetu izložbi “Tišina na sedmercu”, kustosice Hrvatskog športskog muzeja Martine Vargek, koja se održala u sklopu 2. Sportskog kampa.

Zahvaljujemo Hrvatskom športskom muzeju, studentima ERF-a, studentima kineziološkog fakulteta iz Osijeka, Splitskom sportskom savezu gluhih, Osječkom sportskom savezu gluhih i Varaždinskom sportskom savez gluhih koji su pomogli rad Sportskog kampa Hrvatskog sportskog saveza gluhih, donatorima, bez kojih ovaj sportski kamp ne bi bio toliko uspješan, Decathlonu, Ledu i Studenoj, te na kraju i pokrovitelju Ministarstvu turizma i sporta.

Zagrebački sportski savez gluhih ove godine je na Javnom natječaju Grada Zagreba za dodjelu potpore vrhunskom sportuprošao sve kontrole i ocjenjivanja i dobio iznos od 21.200,00 eura.

Sredstva su aplicirana za atletičarku Lauru Štefanac, džudista Josipa Tonžetića i strijelkinju Lanu Skeledžiju na koje je sav iznos utrošen. Sportaši su u potpunosti i više od toga opravdali iznos koji su dobili.

Josip Tonžetić osvojio je prvu, povijesnu medalju za Republiku Hrvatsku u judu u sportu gluhih, brončanu medalju na EP u Bugarskoj, Sofija 04.-07.05.2023.

Laura Štefanac osvojila je zlatnu medalju u bacanju koplja na EP u Poljskoj, 21.-26.08.2023.

Lana Skeledžija osvojila je dvije brončane medalje na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, 26.11.-02.12.2023., u disciplinama 10 m zračni pištolj i 10 m mix zračni pištolj s kolegom Borisom Gramnjakom.

Osim aktivnog natjecanja, savez je provodio natjecanja i programe za veterane i osobe starije životne dobi, poput planinarenja, plivanja, šaha, badmintona, kuglanja, mini golfa i pikada

Stipendijeza 29 kategoriziranih sportaša ( I.kategorija -19, II.kategorija -3, III.kategorija – 7) su se redovno isplaćivale uskladu s odlukom Upravnog odbora Sporskog saveza Grada Zagreba za prva četiri mjeseca 2023. godine, a u skladu  s pravilnikom o stipendiranju ZSSG-a i odlukom I.O. ZSSG-a.

Rebalansom je Sportski savez Grada Zagreba osigurao dodatna sredstva za stipendije te su sportaši I.kategorije iz pojedinačnih i ekipnih sportova, njih 18 s prebivalištem u Zagrebu,dobili zaostale iznose za cijelu godinu.

                                          DRŽAVNA PRVENSTVA

STRELJAŠTVO HR LIGA – 1.KOLO

SISAK, 05.02.2023.

U organizaciji Sisačkog športskog saveza gluhih i Hrvatskog sportskog saveza gluhih 05.02.2023. godine u streljani HVIDR-a u Sisku se održalo 1. kolo Hrvatske lige gluhihu gađanju zračnim oružjem ISSF programa.Sportaši su se natjecali u  sljedećim disciplinama:

– zračni pištolj 10m

– zračna puška 10m.

U disciplini 10m zračna puška Hana Kapetanović je bila druga.

STRELJAŠTVO HR LIGA – 3.KOLO

VARAŽDIN, 06.05.2023.

U organizaciji Varaždinskog športskog saveza gluhih i Hrvatskog sportskog saveza gluhih 06.05.2023. godine u streljani u Varaždinu se održalo3. kolo Hrvatske lige gluhih u gađanju zračnim oružjem ISSF programa. Sportaši su se natjecali u  sljedećim disciplinama:

– zračni pištolj 10 m

– zračna puška 10 m.

U disciplini 10m zračna puška Hana Kapetanović je bila druga.

DRŽAVNO PRVENSTVO GLUHIH U GAĐANJU ZRAČNIM ORUŽJEM ISSF PROGRAM

VARAŽDIN, 06.05.2023.

U organizaciji Varaždinskog športskog saveza gluhih, Hrvatskog streljačkog saveza gluhih i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, 06.05.2023. godine u streljani u Varaždinu,  održalo se državno prvenstvo u gađanju zračnim oružjem u disciplinama 10m pištolj i 10m puška. Darko Horvatić postao je novi državni prvak u disciplini 10m pištolj, dok je Boris Gramnjak bio treći, a Željko Barilić sedmi.

DRŽAVNO PRVENSTVO U KUGLANJU ZA GLUHE, 2.LIGA

ZAGREB, 15.04.2023.

U organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Hrvatskog kuglačkog saveza gluhih, održano je ekipno državno prvenstvo gluhih u 2.ligi. Zagrebačka momčad u sastavu Marin Župetić, Anto Gelo, Darko Škrobot, Tomislav Augustinović i Zoran Rakijaš, u konkurenciji sedam klubova, osvojili su drugo mjesto i osigurali povratak u 1.ligu.

DRŽAVNO PRVENSTVO U CAGEBALLU ZA GLUHE

SPLIT, 27.05.2023.

U organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih, Hrvatskog nogometnog saveza gluhih i Splitskog sportskog savez gluhih održano je državno prvenstvo u cageballu, u Splitu, 27. svibnja 2023. godine u dvorani Sportsko-rekreativni centar, gdje su odigrali utakmice na 2 terena.

Prijavljeno je bilo 6 ekipa: 2 iz Splita te po jedna ekipa iz Zadra, Osijeka, Rijeke i Zagreba.

Nakon ždrijeba, skupinu A činile su ekipa Silent izZagreba, Zadar i Galeb iz Rijeke. U skupini B izvučene su ekipe Slavonac Osijek, MarjanSplit i SDŽ.

Voditelji svih ekipa nisu imali primjedbe u vezi ždrijeba i rasporeda natjecanja. Momčad Silenta izgubila je sve tri utakmice u grupi i zauzela je posljednje mjesto.

DRŽAVNO PRVENSTVO U MINI GOLFU ZA GLUHE

ČAKOVEC, 10.06.2023.

U Čakovcu je na Smart Golf igralištu, u subotu, dana 10. lipnja 2023. godine, održano  3.prvenstvo Hrvatske u amaterskom mini golfu za gluhe, na terenu s 18 rupa.Prema kalendaru natjecanja za 2023., prvenstvo se trebalo održati u subotu 20. svibnja 2023.godine, ali zbog nepovoljnog vremena i loših uvjeta za natjecanje u Čakovcu (jaka kiša i terenza mini golf su većinom pokriveni vodom), putem maila su svim klubovima koji će sudjelovatina DP u amaterskom mini golfu – odgođeno je za 10. lipnja 2023.Prijavilo se 8 ekipe iz Bjelovara, Slavonskog Broda, Siska, Rijeke, Osijeka, Varaždina, Zadra iZagreba.

Na natjecanjeje došlo 6 ekipa iz Siska, Rijeke, Osijeka, Varaždina, Zadra i Zagreba (ekipa izBjelovara nije došla) s ukupno 37 natjecatelja na prvenstvu u ženskoj i muškoj konkurenciji.Svi su igrali u dva kruga s 18 rupa. Najbolje plasirana osoba na četvrtom mjestu bila je Emina Crnaić.

EKIPNO DRŽAVNO PRVENSTVO U ŠAHU ZA GLUHE

VARAŽDIN, 02.09.2023.

U Varaždinu je 2.rujna održano ekipno državno prvenstvo u šahu za gluhe.

U konkurenciji pet ekipa iz Hrvatske, drugo i treće mjesto su zauzele ekipe zagrebačkog Silenta.

POJEDINAČNO DRŽAVNO PRVENSTVO U ŠAHU ZA GLUHE

ZAGREB, 16.12.2023.

U organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Zagrebačkog sportskog saveza gluhih u  Sesvetama je održano državno pojedinačno prvenstvo za gluhe u šahu.

Uz suđenje državnog suca Andrije Jergovića, u muškoj konkurenciji prvak je postao zagrebački šahist Goran Cechi. Drugo mjesto je također zauzeo zagrebački sportaš Bogdan Božinović. U konkurenciji žena prvih pet mjesta osvojile su zagrebačke šahistice i to redom: Ana Vuljanić, Kristina Špilek, Stana Marić, Anamarija Vlašić i Iva Žuža.

3. HRVATSKA RUKOMETNA LIGA – SREDIŠTE

U konkurenciji 24 klubana kraju sezone, RK Silent zauzeo je dvadeset prvo mjesto.

Igra je bila puno bolja od mjesta na tablici, no bez stabilne i ujednačene igre tijekom cijele sezone, nije išlo bolje.

Od jeseni su rukometaši RK Silent prešli u druge klubove, gdje igraju zapažene uloge, a klub se posvetio radu s najmlađima.

4. ŠAHOVSKA LIGA ŠZŽ CENTAR

Nakon odigranih dvanaest kola u konkurenciji 12 klubova, muška ekipa ŠK Silent je zadnja na tablici. Članovi ŠK Silent su većinskim dijelom i članovi gluhe šahovske reprezentacije, Zlatko Klarić, Goran Cechi, Bogdan Božinović, Tvrtko Golemović i Branko Vujaković.

Ženski dio ŠK Silent u 2.Hrvatskoj ligi zauzeo je šesto mjesto.

MEĐUNARODNA NATJECANJA

3. EUROPSKO PRVENSTVO U JUDU ZA GLUHE

SOFIJA, BUGARSKA 04.-07.05.2023.

Tridesetdvogodišnji hrvatski reprezentativac Josip Tonžetić osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 66 kilograma na Europskom džudo prvenstvo za gluhe u Sofiji. Ujedno je to i prva medalja za Hrvatsku u džudu za gluhe.

Pobjedom nad Poljakom Kenderom Gustawom, Tonžetić je osvojio 3. mjesto na EP-u za gluhe – povijesni rezultat, što ga čini još slađim i većim.

SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU ZA GLUHE

KOPENHAGEN, DANSKA 01.-16.07.2023.

Hrvatska rukometna reprezentacija je na Svjetskom prvenstvu u Danskoj osvojila zlatnu medalju pobijedivši u finalu s 28:22 Njemačku što im je treće uzastopno svjetsko zlato.

Oliver Lušić je s osam golova predvodio reprezentaciju Hrvatske, a u strijelce su se još upisali Bošnjak, Florijan Kolarić, Ilija Perak, Vučak, Glumac i Mateo Perak. Sjajan je bio vratar Bruno Varšić koji je osim odličnih obrana postigao i 2 pogotka te je proglašen igračem utakmice.

Tomislav Bošnjak najbolji je strijelac turnira s 44 postignuta pogotka, dok je Bruno Varšić proglašen najboljim vratarom. Njih dvoje ujedno su uvršteni u najbolju sedmorku turnira.

Zagrebački sportaši koji su bili članovi reprezentacije: Ivica Terzić, Antonio Rozić, Vedran Jakovljević, Kristijan Živković i Leonardo Vučak.

EUROPSKO PRVENSTVO U ATLETICI ZA GLUHE

SZCZECIN, POLJSKA 21.-26.08.2023.

Zagrebačka sportašica Laura Štefanac ponovno je dokazala i pokazala da je najbolja gluha bacačica koplja.

Na Europskom prvenstvu u Poljskoj osvojila je zlatnu medalju.

Jakob Ivan Košak osvojio je 10. mjesto u utrci na 100 metara, a 11.mjesto u utrci na 200 metara.

Član je AK Dinamo Zrinjevac, te je proglašen u najboljim mlađim seniorom u klubu.

EUROPSKO PRVENSTVO U STRELJAŠTVU ZA GLUHE

POING , NJEMAČKA 26.11.-02.12.2023.

Lana Skeledžija osvojila je dvije brončane medalje na Europskom prevenstvu u Njemačkoju disciplinama 10 m zračni pištolj i 10 m mix zračni pištolj s kolegom Borisom Gramnjakom.

Ostali sportaši iz Zagreba osvojili su sljedeće rezultate:

Darko Horvatić 9. mjesto – zračni pištolj 10m

Hana Kapetanović 12. mjesto – zračna puška 10m

                                                                                                                    Stručni tajnik ZSSG-a

                                                                                                                    Jurica Maloča