Zagreb, 31.12.2021.

Ur. broj: 51/21

                                                                                                 Sportski savez Grada Zagreba

                                                                                                             Savska cesta 137

                                                                                                                    Zagreb

Predmet: PROGRAMSKO IZVJEŠĆE ZSSG-a za razdoblje od 01.01. do 31.12.2021. 

Poštovani,

dostavljamo Vam programski dio godišnjeg izvješća za Zagrebački sportski savez gluhih koji okuplja 13 sportskih klubova gluhih -Silent (rukometni, malonogometni, nogometni, šahovski, streljački, stolnoteniski, plivački, planinarsko orjentacijski, teniski, kuglački, košarkaški, curling i Športsko društvo gluhih -Silent) i Klub gluhih olimpijaca Zagreb.

Nažalost, Zagrebački sportski savez gluhih, u prvoj polovici 2021. godine nije uspio ostvariti  svoje ciljeve i planove. Kako su i dalje i u 2021. godini na snazi bile stroge epidemiološke mjere, naš sustav sporta funkcionirao je samo djelomično.

Samo naši kategorizirani sportaši, njih 23, uspjelo je donekle imati normalne treninge, a i tu je bilo problema ovisno o mjerama, jer mnogi školski objekti su bili zatvoreni te nismo bili u mogućnosti trenirati u njima. Ista je situacija bila i na Kineziološkom fakultetu.

U toj zbunjujućoj i otežanoj situaciji snalazili smo se kako smo znali i mogli. Zbog svi problema oko treninga i zabrane treniranja svima osim kategoriziranim sportašima, Hrvatski sportski savez gluhih donio je jedinu moguću ispravnu odluku i odgodio sva državna prvenstva koja su se trebala održati do 30.06.2021. godine.

Kako i na domaćem terenu, tako i na međunarodnoj sceni , bez međunarodnih natjecanja.

Nakon dvije odgode, napokon je potvrđeno i održano 12. Europsko rukometno prvenstvo gluhih u Zagrebu, koje se održalo od 18. – 27.lipnja. Hrvatska je odigrala vrhunski turnir i pokazala premoć i dokazala svoju kvalitetu. Naši rukometaši ostvarili su uvjerljive pobjede na startu protiv Turske, Francuske, Srbije i na kraju protiv Rusije. Značajni doprinos zlatnoj medalji dali su zagrebački sportaši Dean Šagovac, Marko Prošenski, Dominik Žmirić, Vedran Jakovljević, Leonardo Vučak i Kristijan Živković. Zagrebački sportski savez gluhih bio je suorganizator natjecanja uz Hrvatski sportski savez gluhih. Veliko hvala Gradu Zagrebu na pomoći u organizaciji natjecanja. Također moramo zahvaliti i Gradskom uredu za sport i mlade, koji su nam pomogli oko mnogo važnih detalja. Veliko hvala i predsjedniku Sportskog saveza Grada Zagreba, Nikoli Dragašu, koji je bio uz nas i bodrio reprezentaciju na otvorenju i finalnom danu.

U Amsterdamu je održano europsko indvidualno prvenstvo u šahu za gluhe, gdje su nas predstavljali zagrebački šahisti Bogdan Božinović, Ana Vuljanić i Kristina Špilek. Vođa puta bio je Goran Cechi. Bogdan Božinović završio je nastup na četvrtom mjestu, korak do medalje. Ana Vuljanić bila je šesta, a Kristina Špilek četrnaesta.

Na kraju kolovoza Laura Štefanac imala je Svjetsko prvenstvo u atletici u Lublinu u Poljskoj. Laura je završila nastup na drugom mjestu.

Na jesen, u listopadu Josip Tonžetić imao je premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu u judu za gluhe u Parizu. Nastup je završio na devetom mjestu.

To su rijetka međunarodna natjecanja koja su potvrđena i održana. Olimpijske igre gluhih prebačene su za iduću godinu, za svibanj, zbog teške situacije s COVID-19 virusom u Brazilu. Puno je tu još nedumica, nejasnoća i problema, au planu su nastupi hrvatskih reprezentativaca u rukometu, streljaštvu, atletici, plivanju i taekwondou.

Univerzalna škola za djecu s oštećenjem sluha funkcionirala je na otvorenom na  jezeru Bundek, Jarunu i  Medvednici. U sklopu programa Hrvatskog sportskog savez gluhih -Uključivanje djece s oštećenjem sluha u redovan sustav sporta proširena je suradnja i na atletski klub Zagreb i  na klubove izvan Zagreba. Uz redovne treninge za djecu, održana su i tri sportska dana za djecu, gdje su naši kineziolozi prezentirali kako se s djecom radi te kroz razne sportske, štafetne i ekipne elementarne igreprikazali njihov napredak u zadnjih godinu dana. U ovoj teškoj situaciji za sport, posvetili smo se djeci i najviše ulagali u njih kako bi ih zadržali u sportu i usmjerili u redovan čujući sustav.

Zagrebački sportski savez gluhih i ove godine je uvršten u moguće prijavitelje na Javnom natječaju Grada Zagreba za dodjelu potpore vrhunskom sportu. Naša prijava je prihvaćena i dobili smo 50.000,00 kn, što se utrošilo u naše vrhunske strijelce i bacačicu koplja, Lauru Štefanac.

S 12. prosinca 2021. godine zaključen je program potpore vrhunskom sportu za 2021. godinu.

Do 30. studenog realiziran je  programa za atletiku za Lauru Štefanac. Za Lauru je podmiren smještaj od svibnja do listopada i za specijalne pripreme uz testiranje sportašice. Laura dio godine trenira u Sloveniji u Celju sa svojim trenerom Andrejom Hajnšekom.

Dio programa vezano za streljaštvo realiziran je u Zagrebu i Čakovcu na tri izborna okupljanja. Prvotno je bilo planirano da se okupljanja održe ranije, ali zbog kalendara natjecanja Hrvatskog streljačkog saveza nije bilo u mugućnosti održati. Na održanim pripremama cilj je bio snimiti trenutno natjecateljsko stanje, proanalizirati dosadašnji trenažni rad, uočiti tehničko taktičke nedostatke i po potrebi pripremiti pojedinačne planove treninga. Rezultati su u prosjeku očekivani. Lana Skeledžija i Boris Gramnjak bitno odskaču rezultatom i elementima tehnike i taktike.Zlatko Loborec s optimizmom  gleda na Olimpijske igre gluhih koje nas očekuju u svibnju 2022. godine u Brazilu.

Zagrebačkom sportskom savezu gluhih odobren je i projekt -Komunikacijski posrednik kao podrška za osobe s invaliditetom, koji će savez provoditi dvadeset mjeseci. U sklopu projekta zaposlenesu dvije nove osobe, koordinator i komunikacijski posrednik.

Kako bi se osigurala potpuna prilagodba osoba oštećena sluha sportskim sadržajima i aktivnostima, potrebno je omogućiti prijenos i dobivanje informacija i sadržaja, kroz čujućeg komunikacijskog posrednika koji poznaje hrvatski (i međunarodni) znakovni jezik i koji će biti podrška korisnicima u prevladavanju komunikacijskih barijera. Međutim, u RH je zabilježen deficit kvalificiranih komunikacijskih posrednika (tumača znakovnog jezika) tijekom održavanja sportskih natjecanja i treninga i susreta, zbog čega često dolazi do nerazumijevanja gluhih osoba i čujućih koji sudjeluju u sportskim aktivnostima. To narušava mogućnosti dublje integracije osoba s invaliditetom u sportske i ostale društvene aktivnosti, zbog čega se osobe s invaliditetom osjećaju neshvaćeno, izolirano i isključeno iz svakodnevnih aktivnosti. Osim usluge komunikacijskog posrednika koja će gluhim i nagluhim osobama biti na raspolaganju na sportskim aktivnostima i natjecanjima, komunikacijski posrednik pružat će uslugu tumačenja sa i na znakovni jezik i u svim drugim životnim situacijama, kako bi se osigurala sveobuhvatna socijalna usluga. Kroz ovaj projekt osigurat će se komunikacijskiposrednik/tumač znakovnog jezika za 18 gluhih i nagluhih osoba, što će olakšati komunikaciju između gluhe i čujuće populacije i stvorit će se uvjeti za ravnopravno sudjelovanje u sportskim, ali i ostalim društvenim aktivnostima. Navedeno će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom u sve društvene aktivnosti i unaprijedit će se kvaliteta njihovih života, što je u skladu s Konvencijom o pravima osoba sinvaliditetom UN-a. Pogođenost RH i ostatka svijeta koronavirusom COVID-19 rezultirala je mjerama socijalnog distanciranja, u skladu s kojima će se odvijati aktivnosti na ovom projektu, odnosno osigurat će se sva potrebna zaštitna oprema za zaposlenike u svrhu prevencije širenja zaraze.

Projektom se potiče sudjelovanje: osiguravanje osobama s invaliditetom ostvarivanja njihovih prava kao europskih građana te je u tom smislu u skladu s Europskom strategijom za osobe s invaliditetom 2010.-2020.

Stipendije sportašima su se u 2021. godini isplaćivale uredno u skladu s planiranim sredstvima, pravilnikom o stipendiranju ZSSG-a i odlukom I.O. ZSSG. Krajm godine Zagrebački sportski savez gluhih ima 18 kategoriziranih sportaša I. kategorije. Ostvarenim rezultatima u 2021. godini još deset sportaša stječe pravo na kategorizaciju s siječnjom 2022. godine i to jedan sportaš I.kategoriju, jedan II.kategoriju i osam sportaša III. kategoriju. U 2022. godini će 28 sportaša imati pravo na stipendiju od strane Zagrebačkog sportskog saveza gluhih.

                                          DRŽAVNA PRVENSTVA

DRŽAVNO PRVENSTVO – ZRAČNA PUŠKA

ČAKOVEC, 11.09.2021.

U subotu, 11.9. u Čakovcu se održalo DP gluhih u gađanju serijskom zračnom puškom.Natjecalo se 19 strijelaca (10 muških i 9 žene) te 3 muške ekipe, dok kod žena nije biloekipnog natjecanja.U konkurenciji žena , u disciplini 10 m serijska zračna puška, zagrebačka predstavnica Hana Kapetanović osvojila je prvo mjesto. Kod muških zagrebačkih predstavnika, najbolji je bio Boris Gramnjak, na četvrtom mjestu.

DRŽAVNO PRVENSTVO – ZRAČNO ORUŽJE ISSF PROGRAM

ČAKOVEC, 12.09.2021.

U nedjelju 12.9. se održalo DP gluhih u gađanju zračnim oružjem ISSF programa.Natjecalo se 6 ženskih i 6 muških strijelaca.

U disciplini 10 m zračni pištolj uvjerljivo je slavio Boris Gramnjak i obranio naslav. U istoj disciplini kod žena Lana Skeledžija je osvojila naslaov.

U disciplini 10 m zračna puška kod žena, Hana Kapetanović osvojila je drugo mjesto.

Poslije natjecanja u prostorijama streljane je održana Redovna skupština Hrvatskogstreljačkog saveza gluhih na kojemu je bilo prisutno 9 delegata, 1 zapisničar i 3 gosta.

DRŽAVO PRVENSTVO U KUGLANJU ZA MUŠKE

BJELOVAR, 18.09.2021.

Državno prvenstvo gluhih u kuglanju, 1. liga  održano je u Bjelovaru 19.09.2021. godine u organizaciji Sportskog saveza gluhih Bjelovar, Hrvatskog kuglačkog saveza gluhih i Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Na otvorenju prvenstva bili su predsjednik HKSG-a Stevo Filipović, počasni član HSSG-a Marijo Lušić i prevoditeljica znakovnog jezika Pavla Maksan. Prije početka održana je minuta šutnje za pokojne kuglače Stipu Grlića, Dragana Firića i Zorana Relića. Organizacija prvenstva je bila dobra, a što se tiče natjecanja  bila je uzbudljiva i napeta borba do zadnjeg bloka. Najbolja ekipa je Bilogora iz Bjelovara koja je osvojila prvo mjesto, a drugo mjesto Galeb iz Rijeke i treće mjesto su dijelila tri kluba sa istim brojem bodova Karlovac, Silent iz Zagreba i Slavonija iz Nove Gradiške koja je zahvaljujući boljem čišćenjeu osvojila treće mjesto.

DRŽAVO PRVENSTVO U KUGLANJU ZA ŽENE

ZAGREB, 09.10.2021.

U kuglani Grmoščica u Zagrebu, 09. listopada 2021. godine održano je Državnoprvenstvo gluhih u kuglanju za žene (ekipno) u organizaciji Zagrebačkog sportskog savezagluhih, Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Hrvatskog kuglačkog saveza gluhih. Na otvorenjuprvenstva bili su predsjednik HKSG Stevo Filipović, počasni član HSSG, predsjednik ZSSGMarijo Lušić i prevoditeljica znakovnog jezika Pavla Maksan. Prvenstvo je bilo zanimljivo inapeto jer je pet ekipa bilo bodovno izjednačeno do zadnjeg bloka. Karlovčanke su na krajubile prve i to im je četvrti naslov zaredom, a druga je bila ekipe Slavonije iz Nove Gradiške, koje su ugodno iznenadile u prvenstvu i ostavile iza sebe favorite ekipu Pulu, koja je završilana trećem mjestu i ekipu Splita, koja je završila natjecanje na četvrtom mjestu . Ostale ekipezavršile su natjecanje prema očekivanju. Najbolje rezultate su ostvarile Natalija Sonički izKarlovca sa 547, Matea Sipić (Marjan Split) 518, Merzeta Perak (Sluh Sisak) 516, Marija Radić(Pula) 512. Suci su odlično odradili utakmicu po sudačkom naputku HKS-a. Zagrebačka ekipa  natjecanje je završila na sedmom mjestu.

DRŽAVNO PRVENSTVO U STOLNOM TENISU

NOVA GRADIŠKA, 16.10.2021.

U Novoj Gradiški je u subotu,16.10.2021. održano državno prvenstvo gluhih u stolnom tenisu u organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Sportskog saveza gluhih Nove Gradiške. Tehnički organizator bio je STK Strmec.

Zagrebački sportski savez gluhih imao je predstavnike u muškoj konkurenciji u pojedinačnom, ekipnom dijelu i u parovima.

U pojedinačnom dijelu natjecanja zagrebački sportaši osvojili su prva tri mjesta i to redom Bek, Hribar i Tomić.

U ekipnom dijelu natjecanja zagrebački dečki su uvjerljivo slavili protiv svih ekipa i zauzeli prvo mjesto.

Kod muških parova Bek i Tomić su osvojili prvo mjesto, a i Hribar je s Josipom Bošnjakom iz Nove Gradiške osvojio treće mjesto.

KUP HRVATSKE ZA GLUHE U GAĐANJU ZRAČNIM ORUŽJEM ISSF PROGRAM

ČAKOVEC, 16.10.2021.

U organizaciji Varaždinskog športskog saveza gluhih i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, dana 16.10.2021. (subota) u Čakovcu se održao Kup Hrvatske gluhih u gađanju zračnim oružjem ISSF programa. Na natjecanju je bio prisutan i izbornik reprezentacije Zlatko Loborec te se razgovaralo o planu priprema za mjesec listopad i studeni, a sve u cilju bolje spremnosti za nastup na OIG.

U disciplini 10m zračni pištolj kod muških prvo i drugo mjesto osvojili su zagrebački strijelci Boris Gramnjak i Darko Horvatić.

Kod žena je drugo mjesto zauzela Ana Perković.

POJEDINAČNO DRŽAVNO PRVENSTVO U ŠAHU

ZAGREB, 06.11.2021.

U organizaciji Hrvatskog i Zagrebačkog sportskog saveza gluhih organizirano je pojedinačno državno prvenstvo gluhih u šahu. Zagrebački šahisti opet su pokazali da su vladari ovog sporta u Hrvatskoj i konkurenciji muških i žena osvojili prva tri mjesta. Kod žena je poredak bio sljedeći: Ana Vuljanić, Kristina Špilek i Stana Marić. Kod muških Bogdan Božinović, Toni Vujčić i Goran Cechi.

EKIPNO DRŽAVNO PRVENSTVO U ŠAHU

OSIJEK, 20.11.2021.

U Osijeku je uz pomoć Osječkog sportskog saveza gluhih i Hrvatskog sportskog saveza gluhih održano ekipno prvenstvo u šahu. Zagreb je imao dvije ekipe. Zagrebačke ekipe uvjerljivo subile ispred ekipa Splita, Varaždina, Osijeka i Bjelovara. Prvaci su postali Ana Vuljanić, Stana Marić, Bogdan Božinović i Kristina Špilek.

DRŽAVNO PRVENSTVO U BADMINTONU

ZAGREB, 04.12.2021.

U organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Zagrebačkog sportskog saveza gluhih u subotu, 04.12.2021. godine održano je državno prvenstvo u badmintonu na kojem su zagrebački sportaši osvarili dobre rezultate. U pojedinačnoj konkurenciji kod žena drugo mjesto osvojila je Iva Žuža, dok je četvrta bila Sara Mrđa. Kod muških natjecatelja, naš član Mate Bekavac ostvario je vrhunski rezultat i zauzeo drugo mjesto, Damir Šutalo bio je treći, a Nikola Markaj četvrti. Kod muških parova Kušević i Šutalo su bili prvi, a Markaj i Bekavac drugi.U konkurenciji ženskih parova Stana Marić i Iva Žuža bile su prve. U konkurenciji mješovitih parova drugo mjesto osvojili su Stana Marić i Mate Bekavac, a treće Kušević i Žuža.

DRŽAVNO PRVENSTVO U CAGEBALLU

SPLIT, 11.12.2021.

U Splitu je u organizaciji Hrvatskog i Splitskog sportskog saveza gluhih održano državno prvenstvo u cageballu. Državno prvenstvo u  cageballu je posljednje prvenstvo u 2021. godini.

U konkurenciji šest gradova, najbolji su se pokazali  Split, Zadar i Nova Gradiška.

Zagrebačka momčad je završila na četvrtom mjestu.

Nažalost u 2021. godini, kao i u 2020. brojna natjecanja nisu održana zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta, zabrana treniranja nekategoriziranim sportašima, zatvorenih sportskih objekata i ograničenog broja okupljanja.

Nisu održana državna prvenstva u futsalu, pikadu, mini golfu i plivanju.

RUKOMET

3.HRL SREDIŠTE – MUŠKI

Rukometni klub Silent po prvi put nastupa u 3.HRL i nakon odigranih deset kola zauzima osmo mjesto. Iz susreta u susret ostvaruju sve bolju igru i rezultat, a stječu i sve više iskustva potrebno za rukometnu reprezentaciju gluhih. Vrijedi spomenuti da Vedran Jakovljević zauzima sedmo mjesto na listi strijelaca s postignutih 75 golova.

KUGLANJE

3.HKL CENTAR

Kuglački klub Silent nakon prvog dijela sezone zauzima šesto mjesto što je solidan rezultat, ali s obzirom na mogućnosti treniranja u pojedinim dijelovima sezone, predstavlja zadovoljavajući rezultat.

ŠAH

3.LIGA CENTAR

Šahovski klub Silent ostvario je solidan rezultat nakon polusezone, zauzevši deseto mjesto na tablici.

Nadamo se još boljim rezultatima na proljeće.

FUTSAL

NC ŠALATA

MNK Silent i ove godine nastupa u jakom rangu natjecanja Lige Velesajam. Rezultatima ne možemo biti zadovoljni, ali s obzirom na kvalitetu lige i zalaganje naše momčadi vjerujemo da će na proljeće biti bolje.

MEĐUNARODNA NATJECANJA

12. EUROPSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

ZAGREB, 18.06.-26.06.2021.

U Zagrebu je održano europsko prvenstvo u rukometu gluhih. U organizaciji Hrvatskog i Zagrebačkog sportskog saveza gluhih i uz pomoć Grada Zagreba, a osobito Gradskog ureda za sport i mlade sve je prošlo u odličnom ozračju i ugodnoj atmosferi uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

U konkurenciji šest zemalja hrvatski rukometaši pružili su odličan nastup i osvojili zlatnu medalju.

Zagrebački sportaši koji su članovi reprezentacije:

Marko Prošenski, Leonardo Vučak, Dominik Žmirić, Kristijan Živković i Vedran Jakovljević.

SVJETSKO PRVENSTVO U ATLETICI

LUBLIN, 23.08.-28.08.2021.

U Poljskoj je u kolovozu održano svjetsko prvenstvo u atletici. Zagrebačka sportašica Laura Štefanac osvojila je drugo mjesto u bacanju koplja. Zlatna medalja izmaknula joj je za 40 cm. Vjerujemo da će Laura podignuti formu do Olimpijskih igara u Brazilu sljedeće godine.

EUROPSKO PRVENSTVO U ŠAHU

AMSTERDAM, 18.-22.10.2021.

U Nizozemskoj je održano pojedinačno europsko prvenstvo za gluhe. Nažalost, nije nastupio Zlatko Klarić, naš najbolji šahist, ali ostalo troje predstavnika je ostvarilo dobre rezultate.

Bogdan Božinović je završio na četvrtom mjestu u konkurenciji muških, dok je kod žena Ana Vuljanić bila šesta, a Kristina Špilek četrnaesta.

SVJETSKO PRVENSTVO U JUDU

PARIZ, 27.-30.10.2021.

Josip Tonžetić imao je premijerni nastup u konkurenciji seniora na svjetskom prvenstvu gluhih u Parizu. U kategoriji do 66 kilograma Josip je završio na devetom mjestu od 16 sportaša.

                                                                                                                    Stručni tajnik ZSSG-a

                                                                                                                    Jurica Maloča