PROGRAMSKO IZVJEŠĆE ZSSG-a za razdoblje od 01.01. do 31.12.2018. 

Poštovani,

dostavljamo Vam programski dio godišnjeg izvješća za Zagrebački sportski savez gluhih koji
okuplja 13 sportskih klubova gluhih -Silent (rukometni, malonogometni, nogometni, šahovski, streljački, stolnoteniski, plivački, planinarsko orjentacijski, teniski, kulgački, košarkaški, curling klub i Športsko društvo gluhih -Silent). 
Zagrebački sportski savez gluhih ima stotinu i jedanaest aktivnih sportaša i još dvjestotinjak rekrativaca i veterana.
Glavne zadaće i ciljevi saveza i ove godine su bili usmjereni u aktivni sport, brigu o treninzima i natjecanjima sportaša na domaćim i svjetskim natjecanjima. Osim samog sporta i natjecanja, savez pruža podršku našim članovima  u obrazovanju i socijalizaciji. Zagrebački sportski savez gluhih otvoren je za sve gluhe osobe i slobodno nam se mogu obratiti za svaki problem. U suradnji s Hrvatskim sportskim savezom gluhim pomažemo im i pri upisima na fakultet, pružamo im podršku da hrabrije i slobodnije uđu u svijet čujućih osoba, što često nije lako. Nažalost, savez ima samo dvije zaposlene osobe, tajnika i trenera programera, što nam nije dovoljno za još bolji i uspješniji rad. S jednim trenerom teško je uskladiti satnice treninga u svim sportovima te se često preklapaju, što našim sportašima onemogućuje još kvalitetniji rad i napredak. Iz istog razloga se trener ne stigne posvetiti rekreativnim grupama i starijim gluhim osobama. S obzirom na sve rečeno, savez je zadovoljan s postignutim te se nada da će u Planu javnih potreba Grada Zagreba naći mjesta za još jednog trenera, to je ono što je savezu neophodno za širenje svoje baze.
Zagrebačkom sportskom savezu gluhih ovo godine odobrena su sredstva od Središnjeg državnog ureda za sport na natječaju poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja za univerzalnu školu djece s oštećenjem sluha. Savez je tim projektom privukao gluhu djecu u dobi od pet do trinaest godina.
Nadamo se da ćemo i u idućoj godini moći nastaviti s tim projektom, ovisno o samim sredstvima saveza, a i o istom natječaju Središnjeg državnog ureda za sport. Planirana je nadogradnja škole s ljetnim kampom negdje uz Jadran. Zagrebački sportski savez gluhih sudjeluje i na projektu – Sportom protiv socijalne isključenosti kao jedan od deset partnera. Predloženi projekt je podijeljen u tri grupe međusobno povezanih aktivnosti koje obuhvaćaju uključivanje u redovne/postojeće sportske aktivnosti, prilagodbu sportskih objekata potrebama OSI te posebno dizajnirane sportske aktivnosti za uključivanje OSI u društvo kroz sport. Projekt će se provoditi na području cijele Hrvatske kroz 30 mjeseci i uključivat će 80 gluhih i nagluhih osoba koje do sada nisu imale mogućnost dublje integracije u društvo kroz šport. Četiri puta godišnje u različitim dijelovima Hrvatske organizirat će se sportski
kampovi gdje će korisnici projekta uz mogućnost prakticiranja naučenih športskih vještina ostvariti povezanost sa drugim pripadnicima zajednice, jačati društvene kompetencije i na taj način razbijati socijalnu isključenost. Projekt se poziva na Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. Njezin cilj je provedba sportskih programa i stvaranje uvjeta za aktivno uključivanje i sudjelovanje u društvu za OSI. Nadalje, prema načelima Europske strategije za osobe s invaliditetom 2010-2020, OSI moraju biti u mogućnosti iskoristiti svoja građanska prava, što podrazumijeva i pristup sportskim i rekreativnim aktivnostima. Projekt je u skladu sa Strategijom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH, kao i s načelima Europskog stupa socijalnih prava koja se odnose na socijalno uključivanje, dijalog i socijalnu zaštitu. Cilj projekta je razbiti postojeću socijalnu isključenost za 80 osoba s invaliditetom kroz športske i rekreativne aktivnosti. Projekt odgovara općem i specifičnim ciljevima ovog poziva jer neposredno utječe na povećanje socijalne inkluzije za 80 OSI prakticiranjem zdravog načina života.

UNIVERZALNA SPORTSKA ŠKOLA ZA DJECU S OŠTEĆENJEM SLUHA

Projekt je planirala i dio vremena provodila Lorena Draženović, trenerica saveza uz pomoć vanjskog suradnika Hrvoja Gudlina. Lorena Draženović je s 01.07.2018. napustila savez te su školu nastavila voditi dva nova trenera zaposlena u rujnu, Tin Antić i Martina Klarica. Škola se provodila na nekoliko lokacija, Kineziološkom fakultetu, na sportskim terenima Braniteljske zadruge Trnje, dvorani Vinko Bek  i s nekolicinom djece, plivača, na bazenima u Utrinama.

Ciljevi:
1. Poticati psihosomatski razvoj djece
2. Stvoriti kod djece naviku svakodnevnog tjelesnog vježbanja
3. Razvijati i poboljšavati motoričke i funkcionalne sposobnosti s posebnim naglaskom na ravnotežu, koordinaciju i brzinu
4. Razvijati različite motoričke vještine


Zadaće:
1. Omogućiti djeci stjecanje motoričkog iskustva kroz pokret i igru
2. Poticati pozitivan stav o zdravom načinu življenja
3. Stvaranje osjećaja za suradnju te fairplay
4. Integracija djece u društvo kroz sport
Projekt se provodio u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, gdje smo i imali termine tri puta u tjednu.
Škola je postigla ono što gluhoj djeci treba, prije svega sportska aktivnost i usvajanje baznih elemenata pojedinih sportova, osjećaj prihvaćenosti i sigurnosti. Roditeljima su se otvorila nova vrata, našli su mjesto gdje njihova djeca imaju slobodu, gdje im se pruža mogućnost za njihov napredak.Kod djece se vidi napredak u motorici, ravnoteži i brzini. Oslobodila su se i ostvarili smo normalnu komunikaciju.
Nadamo se nastavku projekta i suradnji s ostalim savezima gluhih osoba po cijeloj Hrvatskoj.

Osim tog projekta, Zagrebački sportski savez gluhih u suradnji s Hrvatskim gluhoslijepim savezom Dodir  radi na pravilnicima , koji će olakšati gluhim osobama uključivanje u društvo, njihovo bolje prihvaćanje. Naime, gluha djeca zbog nedostatka asistenata u nastavi, otežano prate nastavu te svoje slobodne vrijeme provode u učenju i ulažu u svoje obrazovanje u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag, kako bi napredovali. Cilj nam je omogućiti gluhoj djeci olakšano praćenje nastave uz pomoć komunikacijskog posrednika. Potpora nam je pružena i u Hrvatskom saboru te se nadamo da će to biti ostvareno. Zbog lakše komunikacije s gluhim osobama svi djelatnici Zagrebačkog sportskog saveza gluhih, idu na tečaj znakovnog jezika za gluhe osobe.

Savez za 2018. godinu posebno naglašava uspjeh djevojaka na Europskom prvenstvu u curlingu, gdje su osvojile zlatnu medalju, zatim rukometaše RK Silent i članove reprezentacije koji su osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, kuglačicu Katicu Zagorec s brončanom medaljom s Europskog prvenstva te Reu Hraski s drugim mjestom u Svjetskom kupu.
U nastavku donosimo rezultate s državnih, europskih i svjetskih natjecanja.


Pregled najznačajnijih programskih aktivnosti i sportskih uspjeha zagrebačkih gluhih sportaša (01.01. – 31.12.2018.)


DRŽAVNA PRVENSTVA

OŽUJAK 2018.

CURLING
Državno prvenstvo (čujuće natjecanje) u curlingu
Bratislava, Slovačka, 03.03.-04.3.2018.

Na državnom prvenstvu održanom u Bratislavi, CK Silent osvojio je prvo mjesto.
Ekipa u sastavu zagrebačkih sportašica – Emina Crnaić, Maja Sertić, Vanja Beganović i Marijana Božić, ove godine uspjela je ponovno osvojiti naslov državnog prvaka. Djevojke su napornim treninzima, u suradnji s kanadskim trenerom poboljšale svoju igru i zasluženo postale prvakinje.
Žalosti nas činjenica da CK Silent nema odgovarajuće uvjete za treniranje u Zagrebu, ali vjerujemo da će napretkom i popularizacijom ovog sporta u Hrvatskoj, biti i osigurani bolji uvjeti za treniranje.
Najveći broj treninga djevojka odrađuju u Njemačkoj i Mađarskoj, što zahtjeva veliki financijski trošak za savez. Nakon državnog prvenstva, naše sportašice očekuje i 2. Europsko prvenstvo u curlingu za gluhe u Schaffhausenu, Švicarska, gdje očekujemo borbu za medalje.


STRELJAŠTVO
24.03.2018. – Čakovec
3 kola i Državno prvenstvo Hrvatske za gluhe  u gađanju zračnim oružjem


Streljačka liga za gluhe sportaše krenula je  27.01.2018. Čakovec je i ove godine odabran za sva tri kola natjecanja kao i za završnicu državnog prvenstva.
Nakon prvog kola kod muškaraca, u disciplini 10 metara zračni pištolj, zagrebački natjecatelj i osvajač olimpijskih medalja Boris Gramnjak, potvrdio je svoju dobru formu prvim mjestom. Darko Horvatić zauzeo je treće mjesto.
Kod natjecateljica, mlada nada Ana Perković drži drugo mjesto.
Drugo kolo bilo je na rasporedu 18.02.2018. gdje su zagrebački natjecatelji ostvarili dobre rezultate.
U disciplini 10 metara zračni pištolj, Darko Horvatić je bio drugi, dok je četvrto mjesto osvojio Željko Barilić. Kod žena je prvo mjesto zauzela Lana Skeledžija, a treća je bila Ana Perković.
U disciplini zračne puške, Darko Bakić je bio prvi, a Boris Gramnjak treći. U ženskoj konkurenciji Anđa Relata je bila treća.
Treće i zadnje kolo prije državnog prvenstva održano je 24.03.2018. u kojem su zagrebački strijelci potvrdili dobru formu.
U disciplini 10 metara pištolj, prvo i treće mjesto osvojili su Boris Gramnjak i Darko Horvatić. Kod žena, prva je bila Lana Skeledžija, dok je treća bila Ana Perković. U disciplini 10 metara puška, treći je bio Boris Gramnjak, a kod sportašica četvrto mjesto je osvojila Klara Miletić.

DRŽAVNO PRVENSTVO

U disciplini 10 metara pišolj, Boris Gramnjak  postao je prvak države, a Darko Horvatić je bio drugi.
U istoj disciplini kod žena, Lana Skeledžija je postala prvakinja.
U disciplini 10 metara puška, zagrebački sportaši su u obje konkurencije zauzeli treće mjesto, kod muških Boris Gramnjak, a kod žena Klara Miletić.

S obzirom na ostvarene rezultate u ovoj sezoni, možemo biti zadovoljni. Uloženo je puno rada i treniranja. Uz pomoć Hrvatskog sportskog sveza gluhih uspjevamo zatvoriti financijsku konstrukciju putovanja i natjecanja.


TRAVANJ 2018.


BADMINTON
Državno prvenstvo za gluhe
Zagreb, 07.04.2018.

Na državanom prvenstvu u badmintonu za gluhe, koje je i ove godine održano u Zagrebu u organizaciji Zagrebačkog sportskog saveza gluhih, ekipa Zagreba je ostvarila vrlo dobre rezultate.
U pojedinačnoj konkurenciji kod žena prve tri pozicije osvojile su zagrebačke sportašice i to redoslijedom: Stana Marić, Iva Žuža i Ivana Relata. U konkurenciji ženskih parova, također su prvo mjesto osvojile djevojke iz Zagreba, Iva Žuža i Stana Marić.
U muškoj konkurenciji nismo imali predstavnike.
S obzirom na ostvarene rezultate u ženskoj konkurenciji, možemo biti zadovoljni, no ne veseli nas izostanak u muškoj konkurenciji.


SVIBANJ 2018.


KUGLANJE
DP za žene- ekipno, pojedinačno i kombinacija
Varaždin, 12. i 13.05.2018.

U ekipnoj konkurenciju KK Silent (Katica Zagorec, Ana Čelčić i Denis Leka) osvojile su sedmo mjesto na državnom prvenstvu. Djevojke su ekipno bile loše i zauzele predzadnje mjesto.

U pojedinačnoj konkurenciji Katica Zagorec  osvojila je peto mjesto, Denisa Leka petnaesto, dok je Ana Čelčić zauzela osamnaesto mjesto od 21 natjecateljice.

U kombinaciji je Katica Zagorec bila šesta, Leka petnaesta i Čeličić dvadeseta.

Ostvarenim rezultatima nismo  zadovoljni te očekujemo iskorak u sljedećoj sezoni. Katica Zagorec je ostvarenim rezultatima ušla u reprezentaciju gluhih te će nastupiti na 2. Europskom prvenstvu u kuglanju za gluhe, koje će se održati od 18.-23.06.2018. u Ritzingu, Austrija.

ŠAH
12.05.2018.- Osijek
Ekipno državno prvenstvo

Na državnom ekipnom prvenstvu u šahu nastupilo je šest momčadi.
Prvo mjesto osvojila je ekipa Zagreb1 u sastavu: Cechi, Švec, Golemović i Svornik, dok je drugo mjesto zauzela ekipa Zagreb2 u sastavu: Božinović, Čertan, Špilek, Komljenović i Vuljanić.
Šahisti su potvrdili dominaciju i nastavili tradiciju. Ovu državno prvenstvo poslužilo je kao dobra priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u srpnju u Manchesteru, gdje očekujemo borbu za zlato u muškoj konkurenciji.
Šahisti su ostvarili i ispunili sve ciljeve na ekipnom prvenstvu. U studenom nas očekuje pojedinačno natjecanje.


KUGLANJE
DP za muške- ekipno, pojedinačno i kombinacija
Split, 19. i 20.05.2018.

Na državnom prvenstvu u kuglanju za gluhe, održanom u Splitu 19. i 20.05.2018., nastupila su 24 natjecatelja.
U pojedinačnoj konkurenciji zagrebački sportaši nisu ostvarili zapaženi rezultat. Najbolje plasirani  bio je Stipo Grlić na jedanaestom mjestu. U ekipnom natjecanju, ekipa Silenta  osvojila je prvo mjesto ( Darko Škrobot, Franko Škorić, Anto Gelo, Dražen Herečki, Stevo Filipović, Marin Župetić i Stipo Grlić).
U ekipnom natjecanju ostvaren je odličan rezultat i kao savez možemo biti zadovoljni.
U kombinaciji je Stipo Grlić bio osmi, što je najbolji plasman zagrebačkog sportaša.

LIPANJ 2018.

STRELJAŠTVO
STRELJAČKA LIGA GLUHIH- MALI KALIBAR
ČAKOVEC, 1. i 2.kolo

Zagrebački natjecatelj, Boris Gramljak pokazao je da je najbolji i u disciplini MK oružjem u konkurenciji gluhih. Nakon dva kola zauzima vodeće mjesto. Završnica PH bit će u Osijeku, kada ćemo saznati ime novog prvaka.
Boris Gramnjak, uz Lanu Skeledžiju, ostvaruje odlične rezultate i u čujućoj konkurenciji.
Navedene sportaše prijavili smo i na natječaj Grada Zagreba- potpora vrhunskom sportu, gdje se nadamo da ćemo dobiti dodatna sredstva kako bi mogli uzeti novu sportsku opremu ( oružje, dijabole, mete..) za međunarodna natjecanja.


CAGEBALL
1.DRŽAVNO PRVENSTVO
RIJEKA, 02.06.2018.

Prvo državno prvenstvo za gluhe u cageballu održano je 02. lipnja 2018. godine u Rijeci.
Nastupilo je osam ekipa, od kojih su dvije bile iz Zagreba.
Od ove godine cageball je postao novi sport kod gluhih sportaša. Dvije zagrebačke ekipe nisu se snašle te su zauzele posljednja dva mjesta.

SRPANJ 2018.
STRELJAŠTVO
STRELJAČKA LIGA GLUHIH- MALI KALIBAR
OSIJEK, 3.kolo i DP

Boris Gramnjak potvrdio je i u 3. kolu i samoj završnici da je najbolji gluhi strijelac i u disciplini mali kalibar.


RUJAN 2018.


ODBOJKA NA PIJESKU
 DRŽAVNO PRVENSTVO U ODBOJCI NA PIJESKU
ZAGREB, 9. rujan 2018.

Na državnom prvenstvu u odbojci na pijesku održanom u zagrebačkom Sigetu, uz pomoć gospodina Humskog, tajnika KOP Siget, postignuti su zadovoljavajući rezultati. Uz pomoć nacionalnog saveza gluhih pokušava se promovirati odbojka u svijetu gluhih sportaša, kako bi se pojačala konkurencija, a samim time i privuklo mlađe uzraste. U muškoj konkurenciji prva tri mjesta osvojili su zagrebački sportaši, prvi su bili Zorko Baučić i Dominik Žmirić, drugi Davor Barešić i Kristijan Konjetić, a treći Mladen Nikolić i Davor Nikolić. Kod žena, prve su bile Iva Žuža i Klara Miletić, druge Anamarija Hribar i Lana Skeledžija, a treće Kiara Vrljić i Ivana Relata.


MINI GOLF
POJEDINAČNO DRŽAVNO PRVENSTVO
ČAKOVEC, 15. rujna 2018.


U Čakovcu je održano 1. pojedinačno prvenstvo Hrvatske za gluhe u mini golfu. Od ove godine Hrvatski sportski savez gluhih uz cageball uveo je u kalendar natjecanja i mini golf. Cilj nam je okupiti i  uključiti sve generacije sportaša u ovu igru.
Na ovogodišnjem natjecanju u ženskoj konkurenciji prvo i drugo mjesto su osvojile zagrebačke natjecateljice Stana Marić i Maja Sertić.

LISTOPAD 2018.
DRŽAVNO PRVENSTVO U STOLNOM TENISU
OSIJEK, 21. listopada 2018.

Stolnotenisači zagrebačkog Silenta pokazali su i ove godine da su najbolji u Hrvatskoj. Na državnom prvenstvu u Osijeku u pojedinačnoj konkurenciji i kod muškaraca i žena prve tri pozicije osvojili su članovi Silenta.
Kod muških natjecatelja poredak je bio sljedeći: Mladen Bek, Ilija Tomić i Ivan Hribar, a kod žena: Anamarija Hribar, Iva Žuža i Paola Balder.
U konkurenciji muških parova Bek i Tomić su osvojili prvo mjesto, a kod žena Hribar i Minđer.

DRŽAVNO PRVENSTVO U MALOM NOGOMETU
SPLIT, 27. i 28. listopada 2018.


Na državnom prvenstvu u malom nogometu, održanom u Splitu i Solinu, nastupilo je pet ekipa.
U konkurenciji Zagreba, Splita, Rijeke, Varaždina i Belišća, nakon pet odigranih kola najbolji su se pokazali zagrebački malonogometaši.
Državno prvenstvo je bilo dobar pokazatelj pred nadolazeće 5. Europsko prvenstvo u futsalu, koje će se u prosincu održati u Finskoj.


STUDENI 2018.


DRŽAVNO POJEDINAČNO  PRVENSTVO U ŠAHU
SISAK, 24. studenog 2018.

Zagrebački šahisti nemaju dovoljno jaku konkurenciju u Hrvatskoj. Na državnom prvenstvu u šahu, koje se održalo 24.11. u Sisku,  i u muškoj i u ženskoj konkureciji su osvojili prva tri mjesta.
U ženskoj konkurenciji prvakinja je postala Ana Vuljanić, druga je bila Kristina Špilek, a treća Kristina Komljenović. Kod muškaraca najbolji je bio Goran Cechi, Bogdan Božinović je bio drugi, a treći Darko Švec. Muškarci će do kraja godine nastupiti i na ekipnom brzopoteznom Prvenstvu Hrvatske kako bi podizali svoju formu za sljedeću godinu kada ih očekuju 19. Zimske olimpijske igre za gluhe u Italiji, gdje će šah imati prmijerni nastup jer je postao olimpijski sport.


DRŽAVNO PRVENSTVO U KUGLANJU- TANDEM i SPRINT
ZAGREB, 24. studenog 2018.

U kuglani Grmoščica održano je prvenstvo Hrvatske u kuglačkim disciplinama tandem i sprint.
Naši kuglači se nisu baš iskazali  i nismo zadovoljni postignutim rezultatima.
U disciplini sprint i kod muških i žena osvojeno je sedmo mjesto ( Stipo Grlić i Katica Zagorec).
U disciplini tandem kod žena, Katica Zagorec je u paru s Merzetom Perak osvojila treće mjesto.

MEĐUNARODNA NATJECANJA

CURLING
Europsko prvenstvo za gluhe- Švicarska, Schaffhausen
17. ožujka – 24. ožujka 2018.

Ekipa u sastavu: Emina Crnaić, Marijana Božić, Maja Sertić i Vanja Beganović nastupile su na Europskom prvenstvu za gluhe u Schaffhausenu.
Hrvatska ženska curling reprezentacija gluhih osvojila je zlatnu medalju i po prvi put postala prvak Europe.

Curling reprezentacija sastojala se od četri zagrebačke sportašica iz CK Silent na što smo kao savez jako ponosni. Nakon dvanaest godina napornog rada i odricanja, djevojke su došle na vrh. Nakon uvodna dva poraza od Rusije i Mađarske, nanizale su pet pobjeda i u polufinalu i finalu se revanširali za poraze Mađarskoj i Rusiji.


SKIJANJE
DEAF SKI EUROPACUP 2018.
01.-03./2018.

Tri kup natjecanja u okviru Europadeaf kupa: Steinach am Brenner / Tirol / Austrija, Steinach am Brenner i Ulten, Italija.
U  DEAF SKI EUROPA CUP-u, najjačoj svjetskoj seriji skijaških natjecanja za gluhe, Rea Hraski osvojila je ukupno drugo mjesto. Pri tome 8 puta se penjala na postolje, a najbolje rezultate ostvarila je pri kraju sezone (Ultental, Italija), kada je i pobijedila u SG, a u ostalim disciplinama je bila vrlo blizu vodećoj Melissi Kock. Rea Hraski proglašena je za najuspiješnijeg sportaša ovog natjecanja, odnosno za skijašicu koja je i među skijašicama i skijašima u 20-godišnjoj povijesti ovog natjecanja osvojila najveći broj bodova. Rea iz godine u godinu pokazuje i dokazuje svoju kvalitetu. Savez je zadovoljan njenim rezultatima i samom pristupu sportu. Financijski pratimo koliko možemo, a zahvaljujući Hrvatskom sportskom savezu gluhih, Rea odlazi na sve pripreme i natjecanja.


NOGOMET
KVALIFIKACIJSKA NOGOMETNA UTAKMICA ZA EP 2019.
ZAGREB, 28. travnja 2018.
HRVATSKA- IRSKA

Hrvatska nogometna reprezentacija gluhih odigrala je 28. travnja kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Europsko prvenstvo, koje će se održati u Heraklionu, Grčka.
Utakmica je završila neriješenim rezultatom, 2:2. Tijekom cijele utakmicu naša reprezentacija je bila bolja i vodila 2:0, da bi nakon isključenja igrača pali i sačuvali bod. Ovim rezultatom ostajemo u igri za plasman na Europsko prvenstvo. Četri zagrebačka sportaša su članovi reprezentacije: Marko Prošenski, Ivica Terzić, Andro Crnogaj i Mario Barišić. Zadovoljni smo  pripremama za ovu utakmicu , no ne i rezultatom. Uz pomoć HNS-a i NK Trnja utakmica je uspješno organizirana i provedena. Nadamo se da ćemo dodatnim zalaganjem, kao i ulaganjem u nogomet gluhih postizati sve bolje rezultate.


EUROPSKO PRVENSTVO U KUGLANJU
RITZING, AUSTRIJA
18.-23.lipnja2018.


Na EP-u za gluhe u kuglanju reprezentaciju su činili i dvoje zagrebačkih sportaša, Katica Zagorec i Stipo Grlić. Katica Zagorec je u disciplini tandem žene s kolegicom Marijom Radić iz Pule osvojila brončanu medalju. Stipo Grlić je u disciplini tandem muški s kolegom Stevom Filipovićem iz Bjelovara, zauzeo četvrto mjesto.

Hrvatska kuglačka reprezentacija gluhih osvojila je 13 medalja na 2. Europskom prvenstvu u kuglanju u Austriji, što nas čini izrazito ponosnim.


2.SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU
CAXIAS DO SUL, BRAZIL
12.-22.07.2018.

Hrvatski gluhi rukometaši obranili su zlato iz Samsuna i potvrdili da su najbolji na svijetu. Pod novim trenerskim vodstvom, uz izbornika Maria Sirotića i kondicijskog trenera Jakova Previšića u Brazilu su u pet utakmica nanizali toliko pobjeda. Svoj doprinos dali su zagrebački sportaši Marko Prošenski, Antonio Rozić, Kristijan Živković, Dominik Žmirić, Dean Šagovac i Vedran Jakovljević.

18.SVJETSKO EKIPNO PRVENSTVO U ŠAHU
MANCHESTER, ENGLESKA
06.-16.07.2018.

U Manchesteru je u srpnju održano 18.svjetsko ekipno prvenstvo u šahu (M) i (Ž), Open, brzopotezno. Natjecanje se održalo u klubu gluhih Machester Deaf Centre. Nastupilo je 16 država u muškoj konkurenciji te 9 u ženskoj. Muški su zauzeli četvrto mjesto, dok su djevojke završile osme.
Rezultatima nismo zadovoljni, osobito u muškoj konkurenciji, iz razloga što reprezentaciju čine sve zagrebački sportaši, članovi šahovskog kluba Silent, koji su u klupskoj konkurenciji prvaci Europe.

5. EUROPSKO PRVENSTVO U FUTSALU
TAMPERE, FINSKA
04.-13.12.2018.

Hrvatska futsal reprezentacija gluhih nastupila ja na Europskom prvenstvu u futsalu i u konkurenciji 16 zemalja osvojila vrlo dobro peto mjesto. Naši su u grupi pobijedili Tursku i Švicarsku, dok su minimalnom razlikom izgubili od Poljske i kao drugi u skupini prošli u četvrtfinale. U četvrtfinalu nas je porazila Rusija i razigravali smo za poredak od petog do osmog mjesta. Prvo su slavili protiv Bjelorusije, a zatim se za peto mjesto revanširali Poljacima.
Zadovoljni smo postignutim rezultatom, a svoj obol su dali zagrebački dečki: Marko Prošenski, Mišel Dominko, Kristijan Živković, Toni Mladić i Ivica Terzić.


Natjecanje u “čujućim” ligama


RUKOMET
Međužupanijska liga – RK -Silent 2018./2019.

Pomlađena momčad se redovito natjecala u međužupanijskoj ligi ZRS-a, stječući novo, neprocjenjivo iskustvo među mladim rukometašima. Rukometni klub Silent nakon jesenskog dijela prvenstva nema zadovoljavajuće rezultate, prvenstveno iz razloga što su najbolji rukometaši otišli u kvalitetnije klubove.

ŠAH
4.A LIGA CENTAR

ŠK Silent se nakon prvog dijela sezone nalazi na petom mjestu ljestvici što je dobar rezultat.

KUGLANJE
Liga –  KK -Silent

KK -Silent je nakon odigranih osam kola u 3.ligi centar drži drugo mjesto. Kuglači su postigli odličan rezultat te se nadamo da će uspjeti do kraja sezone osvojiti prvo mjesto i ući u ligu više.


Sportski pozdrav, Miroslav Gotovac Predsjednik ZSSG-a

Prilog : kalendar domaćih i međunarodnih natjecanja za gluhe u 2018. godini